Romanya Haber

Türkiye 22 Milyar Dolar Kaybedecek

Amerika ile AB arasında TTIP imzalandığında Türkiye, ABD malları için açık bir pazar haline gelecek. Türk malları ABD’ye yine gümrük vergisi ile satılacak. Bunun Türkiye ekonomisine faturası milli gelirin yüzde 2,5’ine tekabül edecek.
Avrupa Birliği ve ABD arasında 2016 yılında yürürlüğe girmesi planlan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının küresel ekonomiye etkisi tartışılıyor. TTIP’in devreye girmesiyle Türkiye’nin ekonomik olarak nasıl etkileneceği ile ilgili Bertelsmann Vakfı tarafından IFO Ekonomi Enstitüsüne yaptırılan araştırmanın sonuçları da açıklandı
Antlaşma ile ABD ve AB 460 milyar Euro’luk dış ticaret hacmine sahip olacak. Bu anlaşmadan AB’nin yılda 190 milyar Euro, ABD’nin ise 100 milyar Euro katkı sağlaması hedefleniyor.
ABD-AB, TTIP anlaşmasının uzun vadede Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sında (GSYH) yüzde 2,5’lik kayba neden olacağı tahmin ediliyor. Bu da 20 milyar dolarlık bir kayba işaret ediyor. Halen 71,2 trilyon dolar olan dünya Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’sına (GSYH) ise anlaşma sayesinde 926,6 milyar dolar eklenecek.
Anlaşma öncelikli olarak ABD ve AB ülkelerini ilgilendirse de bu ülkelerle çok yakın ekonomik ilişkileri olan Türkiye gibi ülkeleri de birince dereceden etkileyecek. AB ile imzalanan Gümrük Birliği anlaşması sebebiyle Türkiye kapılarını ABD’ye ardına kadar açacak ancak ABD’nin gümrüğüne maruz kalmaya devam edecek.
Türkiye, Gümrük Birliği’nden çıkarsa zarar görür

TTIP’de Türkiye’nin durumu ile ilgili ek bir düzenleme yapılmazsa Gümrük Birliği anlaşmasından dolayı AB ülkelerine sağlanan avantajlar sebebiyle Türkiye ekonomik anlamda büyük zarar görecek. Bu sebeple anlaşmaya karşı çıkan Türkiye, TTIP anlaşması’da yer alan maddelerde değişiklik yapılmasını istiyor. Değişiklik yapılmaması durumunda ise AB’yi Gümrük Birliği anlaşmasından çıkmakla tehdit ediyor.
TTIP’in devreye girmesiyle Türkiye’nin ekonomik olarak nasıl etkileneceği ile ilgili Bertelsmann Vakfı tarafından IFO Ekonomi Enstitüsüne yaptırılan araştırma, TTIP’nin gerçekleşmesi halinde bu anlaşmanın şartlarının Türkiye için ayrımcılık içereceği, Türkiye’nin AB ülkeleri için sağladığı gümrük avantajlarını 3. başka ülkelere de sağlamak zorunda kalacağı tespiti yer alıyor.
Gümrük Birliği anlaşmasından geri dönüşten ise AB ülkeleri ve Türkiye’nin zarar göreceği dile getiriliyor. Vakıf tarafından yapılan araştırmanın en önemli sonuçları ise Gümrük Birliği anlaşmasından vazgeçilmeden geliştirilerek derinleştirilmesi yönünde. Ayrıca AB ile ABD arasında yapılacak TTIP anlaşmasının Türkiye’nin ve Türkiyeli yatırımcıların da göz önüne alınarak ek maddelerle yeniden şekillendirilmesi şeklinde ortaya çıkıyor.
AB ile ABD arasında 2016 yılında imzalanması hedeflenen anlaşmanın Brexit, ABD Başkanlık seçimleri ve AB’de bir takım parlamento seçimler ve kamuoyunda ortaya çıkan bazı tepkilerden dolayı 2016 yılına yetişmeyeceği düşünüyor.

Exit mobile version