Romanya Haber

Nato’dan Tarihi AB Kararı..

NATO zirvesinin ilk gününde AB ve NATO arasında stratejik işbirliği güçlendirilmesini ön gören ortak deklarasyon imzalandı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg bu adımı “tarihi bir karar” olarak niteledi. Deklarasyonu Kıbrıs Rum kesimi ve Türkiye’nin gördüğünü, dikkatlice okuduğunu ve itiraz etmediği bildirildi.
DW Türkçe servisinin haberine göre, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in imzaladıkları ortak deklarasyonda, AB ve NATO ülkelerinin öngörülemeyen yeni tehditlerle karşı karşıya olduğu dikkat çekildi.
İmzalanan deklarasyonla, başta mülteci krizi olmak üzere siber saldırılar, terör ve diğer tehditlerle mücadelede işbirliğini güçlendirme kararı alındı.
İmza töreni sonrasında açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Tusk, şunları kaydetti: “Bir üyemiz ya da kurumumuzun hibrid tehditlerle karşı karşıya kalması halinde hazırlıklı olmak istiyoruz. Saldırıları engellemek istiyoruz. Bu nedenle istihbarat paylaşımını, ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Tehlikede olan gerçek hayattır. Kilit öneme sahip altyapımız saldırıya uğrayabilir. Bankacılık sistemimiz hacklenebilir. Yurttaşlarımız sosyal medya üzerinden dezenformasyon kampanyalarına hedef olabilir.”
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise “Bu tarihi karar bizim bugüne kadar olduğundan çok daha yakın çalışmamıza imkân sağlayacak” ifadelerini kullandı.
Genel Sekreter, hem NATO hem AB ülkelerinin çok ciddi sınamalarla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Tüm bu tehlikelere ne NATO ne de AB tek başına karşı koyabilir. Biz ancak birlikte elimizdeki imkânlarla vatandaşlarımızı koruyacak ve komşu bölgelerimize istikrarı yansıtabilecek müthiş bir takım oluşturuyoruz” dedi.
DEKLARASYONA TÜRKİYE İTİRAZ ETMEDİ
Deklarasyona hiçbir ülkenin itiraz etmemesinde Rusya’nın Avrupa’da yol açtığı istikrarsızlığın oluşturduğu tehdit ile NATO‘nun güneyinden kaynaklanan terör ve yasadışı göç gibi yeni tehditlerin etkili olduğunu söyleyen NATO yetkilisi, Kıbrıs Rum Kesimi ‘nin hem de Türkiye’nin metni gördüğünü, dikkatlice okuduğunu ve itiraz etmediğini ifade etti.
Bu arada Türk diplomatik kaynaklar, ortak deklarasyonla işbirliğinin güçlendirilmesi hedefi ilan edilmiş olunsa da atılacak adımlarda NATO‘nun karar alma sürecinin işletileceğini, böylelikle Türkiye’nin belirli bir alandaki işbirliğini onaylama ya da veto hakkının muhafaza edildiğini vurguladı.
Alman Hükümet kaynaklarına göreyse deklarasyonun işbirliği alanını genişletme gücü sınırlı. Alman yetkililer, gerçek anlamda etkin bir işbirliğinin ancak Türkiye ile Yunanistan arasındaki ihtilafların ve Kıbrıs sorununun çözümüyle mümkün olabileceğini söyledi.
Alman yetkililer, bununla birlikte son yıllarda NATO‘nun Ege misyonu örneğinde olduğu gibi tarafların somut bir amaçta bir araya getirilmesinin iyi sonuçlar verilmesini sağladığına vurgu yaptı.