İngiltere’nin kömür madenlerinden emekli olan 20 işçi, Yunanlı sanatçılar Mikhail Karikis ve Uriel Orlow için bir araya geldi.
Yunanlı sanatçılar Mikhail Karikis ve Uriel Orlow, 20 kişiden oluşan emekli madenciler korosunu 2012 yılında İngiltere’de kuruyor. Yaşları 50-60 arasındaki bu beyefendilerin çoğu mesai arkadaşı. İki sanatçı, eski kömür madencilerinden oluşan koroyu, İngiltere’de artık kullanılmayan bir ocağa davet ediyor ve onlardan yeraltında her gün duydukları sesleri yeniden icra etmelerini istiyor.
Bir maden ocağından nasıl sesler çıkar ki? Sondaj, kazı, ıslıklar, vurma ve taşlama sesleri, patlamalar, çatlamalar veya alarmlar… İşçiler söylüyor, sanatçılar madencilerin hafızasında taptaze olan o sesleri videoya kaydediyor. Avrupa’da birkaç mekanda sergilenen 6 dakikalık bu video, Beyoğlu’ndaki Arter’de bugün açılan ‘Her Düşenin Kanadı Yoktur’ sergisinde izlenebilecek. Serginin küratörü Selen Ansen ‘Yeraltından Sesler’ adlı videoyu, Soma maden faciasının (13 Mayıs 2014) yaşandığı günlerde Fransa’da bir sergide görmüş ve çok etkilenmiş. İşçi sınıfı kültürünün yok olmasına yas tutan Yeraltından Sesler, bize de çok tanıdık gelen evrensel bir ağıtı seslendiriyor.