Romanya Haber

İstanbul’da Oteller Boşaldı

ESRA TUR İSTANBUL
Avrupalı turist güvenli olmadığı gerekçesiyle Türkiye’yi tatil rotasından çıkardı. İstanbul’da turizm kaybı sezon başında Avrupa rekoru kırdı.
İstanbul Vezneciler’de dün meydana gelen bombalı saldırı turizmdeki krizi daha da derinleştirecek. Bombalı saldırı sonrası, İngiltere ve Almanya, Türkiye’ye seyahat edecek olan vatandaşlarına ‘güvenli değil’ uyarısını güncellerken çevre otellerde kalan turistlerin bazıları eşyalarını alarak otellerden ayrıldı.
Taksim ve Sultanahmet saldırlarından ürken Avrupalı turist Türkiye’yi tatil rotasından çıkarmaya başladı. İstanbul’daki turizm kaybı ise şimdiden Avrupa rekoru kırdı.
STR verilerine göre, İstanbul’da nisan ayında doluluk oranı yüzde 32 düşerek yüzde 50,3’e geriledi. Bu rakamla, İstanbul tüm Avrupa ülkeleri arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre en büyük düşüşü yaşayan şehir oldu.
Son 5 yılın en kötüsü

2016 yılı ocak mayıs ayları arasında İstanbul’a gelen yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 azaldı. Düşüş sadece mayıs ayında yüzde 26, 5 oldu. Bu performansla, ocak-mayıs aylarında gelen turist sayısında İstanbul son 5 yılın en kötü performansını göstermiş oldu.
Bin 300 otel satılık

Avrupa’dan güvenlik gerekçesiyle rezervasyon iptallerinin artması, turizmciyi iflasın eşiğine getirdi. İstanbul’da otel doluluk oranları yarı yarıya azalırken sadece Ege ve Akdeniz’de toplam bin 300 otel satılığa çıkarıldı. Sektörde istihdamda ciddi düşüş var. Yeni sezonda istihdam artmadığı gibi işten çıkarmalar hızlandı.
Yılda 4 milyondan fazla turistin geldiği Rusya pazarının kapanması, sektördeki krizi iyice derinleştirdi. Sektör temsilcileri yıl sonunda toplam gelir kaybının 10 milyar doları aşmasını bekliyor. Turist sayındaki toplam kayıp ise 8 milyonu bulacak.
Turizm sektöründeki kriz otel yatırımlarını da vurdu. Hükümetin teşvik paketine rağmen yılın ilk 4 ayında otel proje sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 geriledi. Yatırım ise yüzde 22 azaldı.
Saldırı turizmi negatif etkileyecek

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, saldırının turizmi pozitif etkilemeyeceğini ve bu saldırların son bulması gerektiğini söyledi. Saldırıyı kınayan TÜROB Başkanı bu devrenin geçirilmesi ve bu işlerin sonlanması gerektiğini belirtti.
Bayındır, “Ama nasıl gelir onu da bilemem. Ben politikacı değilim. Devlet adamı da değilim. Bunlar böyle devam ettiği sürece gayet tabii ki sektörü pozitif etkilemez. Tek teselli şu an fazla turist olmaması. Ramazan’da zaten kimse gelmez. Avrupalı da gelmiyor. Onun için pek turist olmadığından daha hafif geçebilir. Ama burada da olduğu gibi Avrupa ve dünyada bütün ajanslar vermişlerdir bu patlamayı. Az buz değil ki 12 kişi öldü.” dedi.
turizm-kayip
Alman turist yüzde 35 azaldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2016 yılı nisan ayında Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,07’i gerileyerek 1 milyon 753 bin 45 oldu. Buna göre, turist sayısı 17 yılın en düşük seviyesine gerildi.
Sadece Rusya’dan gelen turist sayısı bu yılın nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 79,28 azaldı. İlk dört ayda ise turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,52 düşüş yaşadı ve 5 milyon 816 bin 522 oldu. Ruslardan sonra Türkiye en fazla yabancı turistin geldiği ikinci ülke Almanya. Ancak Ankara ve İstanbul Sultanahmet’te meydana gelen ve 10 Alman turistin öldüğü bombalı saldırı Almanya’dan gelen turist sayısında ciddi düşüşe sebep oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre nisan ayında Almanya’dan gelen turist sayısı yüzde 35 azaldı.