Dünyanın dört bir tarafında faaliyet gösteren Türkçe okullarında okuyan öğrenciler, Almanya’nın en büyük salonlarından Düsseldorf’taki ISS Dome’daki performanslarıyla izleyenlerin takdirini kazandı. Salonu dolduran 10 bin kişi kimi zaman horonla coştu, kimi zaman şarkılarla duygulandı.
Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Çalışma ve Uyum Bakanlığı himayesinde düzenlenen Düsseldorf’taki programın sunuculuğunu ünlü Alman televizyon sunucuları Katja Burkard ve Marco Ströhlein yaptı. 50’den fazla farklı dili konuşan öğrenciler, şarkı ve danslarıyla izleyenlerin büyük beğenisini topladı. Dünyanın farklı köşelerinden gelen öğrenciler, kardeşlik şarkıları ve koreografileriyle barış mesajları verdi.
Rus öğrenci Maria’nın ‘Petersburg’un Sokakları’, Amerikalı Iyanna’nın ‘Price Tag’ şarkısı salonu coşturdu. Almanya, Kırgızistan, Tayland, Arnavutluk, Kenya, Filipinler ve Endonezya’dan gelen öğrenciler, milli danslarını sergiledi. Boşnak öğrenci Melika’nın Türkçe ‘İsyan’ adlı şarkısı izleyenleri duygulandırdı. Tacikistanlı Sahriyar, sözlerini Fethullah Gülen’in yazdığı ‘Atlastan Cepkenli Yiğit Akıncı’ adlı parçayı seslendirdi. Bulgar, Kazak, Mozambikli, Romen, Gürcü, Makedon ve Hintli öğrenciler ise ‘Dünyanın Renkleri’ dansını sergiledi. Salondaki coşku Anadolu türküleri ve halk oyunlarıyla doruğa ulaştı. Azerbaycanlı öğrenci Cahangir’in potporisi herkesi ayağa kaldırdı. Programda Afrikalı öğrencilerin Karadeniz halk oyunları performansı ise büyük alkış aldı. Mülteci olarak Almanya’ya gelen Suriyeli piyanist Aeham Ahmad, Suriye, Paraguay, Filipinler ve Almanya’dan öğrencilere birlikte Michael Jackson’ın barış şarkısını çaldı.
Düsseldorf’taki programın en büyük sürprizi bu yıl Eurovision Şarkı Yarışması’nın birincisi olan Tatar asıllı Ukraynalı sanatçı Jamala (Cemile) oldu. Cemile, Eurovision’da kendisine birinciliği getiren Kırımlı Tatarların vatanlarından sürgün edilişini anlatan ‘1944’ adlı şarkısını seslendirdi. Sahnede festivalin önemini anlatan bir konuşma da yapan Cemile, birçok ülkeden öğrencilerin kendi şarkı ve danslarını sergilemesinin dünya kardeşliği adına önemli olduğuna işaret etti. Programın ünlü sunucuları Alman Katja Burkard ve Marco Ströhlein de öğrencilerin söyledikleri barış şarkıları ve danslarının kendilerini büyülediğini ifade etti. Burkard gözyaşlarını tutamazken, programın sonunda festival çocuklarına sarıldı.
Pakistan Meclis Başkan Yardımcısı Abbasi: Dünya barışına katkı
Programa katılan Pakistan Meclis Başkan Yardımcısı Murteza Abbasi, salondaki atmosferi ‘harika’ olarak niteledi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrencilerin tanışıp dostluklar kurmalarının önemine dikkat çeken Abbasi, festivalin barışa yaptığı katkının altını çizdi. Sunucu Stöhlein’ın mikrofon uzattığı Alman ordusu temsilcisi, “Eğer bu kadar güzel mesajlar ve barış sergilenirse benim mesleğime ihtiyaç kalmaz.” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Gençlik Delegesi Eric Klausch de programda yaptığı konuşmada IFLC’yi överek, “Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nin bu dönemde, bu yıl özel bir önemi var. Öyle bir zaman ki; dünyadaki birçok politikacı yanlış korkulardan dolayı tekrar geri milliyetçi devlet anlaşıyına düştü. Geniş halk kesimlerinin korkuları var. Ve bu korkulardan dolayı insani adımlar atmaktan kaçınıyorlar. Dünyanın hep birlikte büyümeye devam etmesine angaje olmuyor, çalışmıyorlar. Çocuk ve gençler burada sahnede değerlerini gösteriyor.” dedi. Program, salondakilerin ayakta eşlik ettiği, birçok dilde söylenen ‘Yeni Bir Dünya’ şarkısı ile sona erdi.
https://www.youtube.com/watch?v=TLSpb9NY-o0