Romen çevreciler, rantçı inşaatçılara karşı yaptıkları uzun mücadeleyi kazanarak Bükreş’in şehir merkezindeki (Sektör 4) sınırları içerisinde bulunan ve yüzlerce yabani bitki ve hayvanın bulunduğu Ulusal Văcărești doğal park ve gölünü koruma altına almayı başardı.
Văcărești Çevre Koruma Birliği’nin (Asociația Parcul Natural Văcărești), 5 yıllık uzun bir lobi mücadelesinden sonra elde edilen çevre zaferi ile ilgili müjdeyi; Çevre, Orman ve Doğal Su Kaynakları Bakanı Cristiana Paşca Palmer verdi. Palmer, Hükümetin Ulusal Văcărești doğal parkını koruma altına almayı öngören kararnameyi imzaladığını duyurdu.
AB Başkentleri içerisinde en yeşil Başkentlerden biri olan Bükreş’teki yaklaşık 190 hektar alan üzerinde bulunan ‘Văcărești Ulusal Doğal Koruma Parkı’, Avrupa’daki şehir içerisindeki en büyük doğal koruma parkı olmaya da aday.
İçerisinde, yüzlerce nadir kuş ve yabani hayvanın yaşadığı parkın doğal koruma altına alınmasında Văcărești Parkı Doğal Koruma Birliği (APNV)’nin ve gönüllü üyelerinin önemli payı var. APNV’nin mücadelesinde ‘Delta’ ve ‘Let`s Do It’, ‘Romania!’ gibi çevre sivil toplum kuruluşlarının da büyük desteği olmuş.
Çevre örgütlerinin uzun süredir koruma altına almak için mücadele ettiği Văcărești parkında yüzlerce nadir bulunan yabani kuş ve hayvan çeşitleri yaşıyor.
Çevre örgütleri, 2012 yılından beri parkın koruma altına alınması konusunda ve rantçılarla mücadele edilmesinde büyük çaba harcıyorlar.
Daha önce aynı çevreci sivil toplum kuruluşlarının çabaları ile 1050 gönüllünün katıldığı kampanyada park alanı 4 kez temizlenmiş 40 tona yakın çöp ve atıklar toplanmış. Park ve gölün muhtelif yerlerine yaban kuşları için 90’a yakın portatif kuş evi ve hayvan barınağı konulmuş.
BÜKREŞ VĂCĂREȘTİ PARKININ ÖZELLİKLERİ
Yaklaşık 190 hektar yeşil alan üzerinde bulunan Văcărești Ulusal Doğal Koruma Parkında, yaklaşık 97 yaban kuş ve nadir bulunan hayvan çeşitleri yaşıyor. Halen bunların 45’i koruma altında. Parkta, Memeli hayvanlardan da; tilki, çakal, rakun ile su ve kara kaplumbağaları yaşıyor.
Uzun yıllardır inşaat ve rant çevrelerinin göz koyduğu park, çevreci sivil toplum kuruluşlarının çabası ile Bükreş’in doğal hayatına kazandırılmış oldu.
Park içerisindeki gölde yasadışı balık ve hayvan avının yanı sıra çeşitli zamanlarda çıkarılan yangınlar da çevre kirliliği parka büyük zarar veriyordu.