Yunanistan’ın başkenti Atina’da Kimse Yok Mu tarafından 19-23 Nisan tarihleri arasında ‘Mülteciler’ konulu uluslararası karikatür sergisi gerçekleştirildi.
Yüzlerce kişinin ziyaret ettiği sergide yer alan eserler ile Ege Adaları ve Balkanlar yoluyla Avrupa ulaşmaya çalışan mültecilerin dramını anlatan video görüntüleri ziyaretçilere duygusal anlar yaşattı. Bazı ziyaretçilerin gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.
“ÇİZİMLERDE İNSANLARI GÖRDÜM AMA İNSANLIĞI GÖREMEDİM!”
Sergiden çok etkilendiklerini belirten ziyaretçilerin yorumları ise dikkat çekici. İktidar partisi Syriza’nın Rodop (Gümülcine) Milletvekili Mustafa Mustafa, “Sergi günümüzde yaşanan dramları çok güzel dile getirmiş, çizgilere yansıtmış. Sanatçıların yüreğinden bütün izleyicilerin kalbine akan bir pozitif enerji. Çok anlamlı, çok sıcak bir sergi. Bu serginin dünyanın birçok yerine gitmesini temenni ediyorum.
Atina Technopoli Kültür ve Sanat Merkezi Direktörü Konstantinos Bitzanis ise şöyle konuştu: “Technopolis’in Kimse Yok Mu’nun ‘Mülteciler’ konulu sergisini ağırlaması bizim için memnuniyet kaynağıydı. Mültecilik konusu dünyanın en önemli problemlerinden birisi. Türkiye ve Yunanstan bu konuyu çok derinden yaşıyor. Sanatın bu tip dramatik konularla ilgilenmesi bu meselenin üstesinden gelebilmek ve mültecilere yardım edebilmek için önemli. Sergi bu konuda yapacağımız çok şeyler olduğunu bize gösteriyor. Sergi mükemmel. Kimse Yok Mu’yu tebrik ederim. Bence bu sergi Avrupa’nın tüm büyük şehirlerine gitmesi lazım.”
Sergi açılışına katılan Yunanistan Karikatürcüler Derneği Başkanı ve Ethnos Gazetesi çizeri Panos Marangos, sergiyi Atina’da görmekten ötürü memnuniyetini ifade etti ve meslektaşlarının mültecilik konusunu bütün yönleriyle ele almayı başardıklarına dikkati çekti. Sergide bir eseri sergilenen Yunanistan’ın ünlü karikatüristlerinden Dimitris Georgopalis ise “Tek kelimeyle muhteşem! bir sergi.’ ifadelerini kullandı.
Genç ziyaretçilerden güzel sanatlar mezunu Alkis Karouli (23), “Bütün sanatçılar çok iyi bir iş çıkarmışlar. Çok sayıda ülkenin katılması hoşuma gitti. İnsanlar bu konuda çok hassaslar. Böyle geniş çaplı bir yarışmanın düzenlenmiş olması geniş kesimlerin görmesi bakımından ayrıca değerli. Sanat yoluyla mültecilere dair farkındalık oluşturmak takdire şayan. İnsanlar mültecilik konusunda bu tip sanatsal aktivitelerle daha aktif olabilir ve empati yapmaları mümkün olabilir.” ifadelerini kullandı.
Atina’da ikamet eden İstanbul kökenli Rumlardan Eleni Dimopulo, ziyaretçi defterine bırakılan onlarca görüş arasında çok etkilendiğini ifade edenlerken:, “Fevkalâde! Organize eden arkadaşlara teşekkürler. İnsan olduğumuzu, güzel bir şekilde ve sanatçıların hissiyle bize hatırlattılar!” diyor.
Pepi Koulakaki ise şöyle konuştu: “Bu sergi, mülteciler konusunu hassasiyet ve insani bir yaklaşımla ele alıyor. Teori ve sözlerle değil.” ifadelerini kullanırken, iktidar Syriza Partisi danışmanlarından Theodoros Konstantinos, “Müthiş bir çalışma. Dayanışma ve sanat, her yerdeki savaş ve faşizme galip gelecektir!” ifadelerini kullanıyor.
Sergiyi ziyaret eden Hristos ve Katerina adlı çift ise ‘mülteci dramını’ etkileyici bir dille anlatan karikatürleri şu vurucu cümle ile yorumladı: “İnsanları görüyorum ama insanlığı hayır!”
Kimse Yok Mu’nun ‘Mülteciler’ konulu sergisinin bundan sonraki durakları Viyana, Münih, Paris ve Brüksel olacak.