Romanya Haber

Nyt: Merkel, Erdoğan ile Işbirliğinin Bedelini Ödüyor

New York Times (NYT) gazetesi, Almanya Başbakanı’nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile işbirliği yapmasından dolayı zor günler yaşadığını yazdı.

Alison Smale imzalı yazıda NYT, Almanya ve Türkiye arasında yaşanan ifade özgürlüğü tartışmalarının Başbakan Angela Merkel için iyi olmayan siyasi sonuçlar doğuracağını dile getirdi.
Smale makalesinde, “Geçen Eylül ayında tüm muhalif seslere karşın Almanya Başbakanı Angela Merkel, yüzbinlerce mülteciyi ülkesine kabul eden idealist bir lider konumundaydı. Ancak mülteci akını kısa sürede başa çıkılamayacak boyutlara ulaştı” diye yorumda bulundu.
Merkel’in mülteci sorununa bakışında eskiye oranla daha katı bir yaklaşım içinde olduğunu savunan makale, “Bugün karşımızdaki pragmatist Angela Merkel, giderek otoriterleşen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la hesaplı bir işbirliği içine girerek göçmen akınını dizginlemeye çalışıyor” ifadelerine yer verdi.
Merkel’i kendi ideallerine ihanet etmekle eleştiren NYT, “Merkel şimdi, sadece göçmen krizi konusunda kendi ideallerine ihanet etmekle değil, Avrupa’nın temel değerlerini de tehlikeye atmakla suçlanıyor. Çünkü her geçen hafta, Erdoğan’la işbirliğinin bedelinin ne kadar ağır olduğu daha çok ortaya çıkıyor” yorumunda bulundu.
Erdoğan’ın medya üzerinde baskı kuran ve eleştiriye neredeyse hiç tahammül göstermeyen biri olarak tanımlayan yazıda, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın bu tutumunu şimdi Almanya’ya taşımaya çalıştığını kaydetti. Yazıda, “Kendisini hedef alan komedyen için önce diplomatik tehditler iletildi, ardından da bireysel dava başvurusu yapıldı. Komedyen Jan Böhmermann, iki hafta önce televizyon programında ‘hakaret böyle olur’ diyerek Erdoğan hakkında bir şiir okuyunca hem destek aldı, hem de eleştiri” ifadeleri yer aldı.
Bu olayın Merkel’in siyasi varoluşu için zor hazmedilir bir durum olduğu yorumunda bulunan makele şçyle devam etti; “Sadece kötü seçeneklerin masada olduğu bu ortamda, Merkel’in Erdoğan’la işbirliği şu ana kadar pahalıya patlasa da işe yaradı. Suriye ve Afganistan’a kadar iletilen mesaj sayesinde, Mart ayındaki AB – Türkiye anlaşmasından bu yana Avrupa’ya gelen göçmen sayısında hatırı sayılır ölçüde düşüş yaşandı. Ancak Erdoğan’la işbirliğinin bedeli de ödeniyor. Erdoğan’ın hakaret davası adımı, Almanya’nın önde gelen isimleri tarafından tepkiyle karşılandı ve çok sayıda sanatçı Böhmermann’ın yanında olduğunu söyledi. Merkel, 3 Nisan’da Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’yla telefonda görüştüğünü açıklayıp şiiri ‘kasıtlı biçimde rencide edici’ olarak niteleyince, eleştiriler Almanya Başbakanı’na da yöneldi. Komünist Doğu Almanya’da yetişmiş olan Merkel’in Batılı değerleri savunma konusunda yeterince istekli olmadığı eleştirileri ortaya çıktı.”
Erdoğan’ın bu olaydan karlı çıktığını ileri süren yazıda, “Aslında bir bakıma Erdoğan şimdiden kazanmış ve kendisini eleştiren kişiyi susturmuş gibi gözüküyor. Böhmermann’a gelen tehditler nedeniyle polis koruması verildiği açıklandı. Komedyenin yayın yaptığı ZDF televizyonu da Böhmermann’la alınan ortak karar sonucu Perşembe günkü programını yayınlamadı” denildi.

Exit mobile version