Sınır ihlali yapan savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya’nın Türkiye’ye yönelik kısıtlamaları, iş dünyasını zor durumda bıraktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’yi “sırtından bıçaklamakla” suçlamasından dört ay sonra Türk iş yetkilileri alelacele vedalaşmalara alışıyor. Moskova’da yaşayan bir Türk işadamı, “Her hafta yeni bir arkadaşımız arıyor ve ayrıldığını söylüyor. Türkler için burada iş yapmak çok zorlaştı.” dedi.
Türk iş toplumunun yurt dışında yaşayan üyeleri, Rus yetkilileri Türk firmalara yaptırımların öngördüğünden daha öte zorluklar çıkarmakla suçladı. İşadamları, bu ve Rusya’daki ekonomik krizin Türklerin eve dönmesinde en büyük rolü oynadığını söyledi. Uçağın düşürülmesinden önce yaklaşık inşaattan tekstile 1.500 Türk firması Rusya’da iş yapıyordu. Yurt dışında yaşayanlardan biri yaklaşık 200 Türk firmasının uçağın düşürülmesinden bu yana ülkeyi terk ettiğini söyledi. Birçok Türk yönetici Rusya vizesi alırken zorluk yaşadıklarını dile getirirken, bazıları işlerini yeniden düzenlemek zorunda kaldı. Görüşülen dört yetkiliden ikisi, ilave zorluklarla karşılaşmamak için şirketlerini Rus akrabaları veya güvendikleri Rus dostları adına kaydettirdiklerini belirtti. Türk işadamları aşırı hırslı Rus yetkililerin, ürünlerini ilave kontrollere tabi tuttuğunu ve keyfi aramalardan geçirildiklerini söylüyor.
KENDİNİ HIRSIZ GİBİ HİSSETMEK
Bir Türk işadamı, Rus metal sektöründe iş yapan firmasını zorluklarla karşılaşmamak için bir Rus arkadaşının adına kaydettiğini söyledi. İşadamı, “Eskiden şirketimin yüzde 100 sahibi bendim. Şimdi kendi ürünlerimin hırsızıymışım gibi hissediyorum.” dedi. Bir başka işadamı, Türk tekstil ürünlerinin bazen Rus sınırında 20 güne kadar bekletildiğini belirtti. Bir Türk diplomatik kaynak, iki tarafın da anlaşmazlığı çözmek için bir yol bulduğunu söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtti. Tamamı işle ilgilenmese de Rusya’da şu an yaklaşık 80 bin Türk vatandaşı yaşıyor.