Hükümet, Yolsuzlukla Mücadele Başsavcısının Azlini İstedi

Sosyal Demokrat-Liberal koalisyon hükümeti, bir süredir kavgalı olduğu Yolsuzlukla Mücadele Kurumu başsavcısının görevden el çektirilmesini istedi. Yasaya göre, başsavcının atanması ya da görevden alınmasında son söz cumhurbaşkanı söylüyor.
Romanya’da 13 aydır iktidarda olan sosyal demokrat liberal hükümet, yıldızının barışmadığı Yolsuzlukla Mücadele Kurumu başsavcısının azledilmesini talep etti. Adalet Bakanı Tudorel Toader, Başsavcı Laura Kodruta Köveşi hakkında bir rapor hazırlattı. Başsavcıyı aşırı otoriter davranmakla, diğer savcıların dosyalarına şahsen müdahale etmekle suçlayan Tudorel, Başsavcı Köveşi’nin rapordaki tespitler ışığında görevden alınmasını talep etti. Raporda, başsavcının son bir yıl içinde 20 başlıkta görevini kötüye kullandığı anlatılıyor.
ROMANYA CUMHURBAŞKANI BAŞSAVCIYA DESTEĞİNİ AÇIKLADI
Başsavcıyı atama ya da görevden alma yetkisi yasa gereği cumhurbaşkanı Klaus İohannis’e ait. Bakan Toader’in açıkladığı raporu ‘netlikten yoksun’ bulan İohannis, Köveşi’ye desteğini yineledi. Başsavcıya bir destek de Yüksek Mahkeme başsavcısı Augustin Lazar’dan geldi. Lazar’a göre, Köveşi’nin görevden alınmasını gerektirecek bir sebep yok ve arkası güçlü bir takım yolsuzluk sanıkları Toader üzerinden son şanslarını deniyor.
DEMOKRAT-LİBERAL KOALİSYONUN BAŞI YOLSUZLUK SAVCILARI İLE DERTTE
Yolsuzluk soruşturmasına uğrayan parti üyeleri yüzünden sosyal demokrat-liberal koalisyonunun başı savcılarla dertte. Yolsuzluğu suç olmaktan çıkaran hükümet kararnamesi, yoğun tepkiler üzerine geri çekilmişti. Yargı mekanizmasını yeniden düzenleyen yargı paketi ise Anayasa Mahkemesi’nce kısmen iptal edilmişti.
Geçen hafta yolsuzlukla mücadele kurumunda görevli iki savcı arasındaki, ‘delil uydurma yönünde kurumdan baskı gördüklerine dair’ telefon konuşması hükümet yanlısı basına sızdırılınca, Başsavcı Laura Kodruta Köveşi, bir kez daha eleştirilerin odağına yerleşti. Laura Köveşi, 2002 yılında kurulan Yolsuzlukla Mücadele Kurumun’da son 5 yıldır başsavcı olarak görev yapıyor.
Kaynak: http://ipahaber.com/2018/02/23/romanyada-hukumet-yolsuzlukla-mucadele-bassavcisinin-azlini-istedi/