Diyarbakır’da Öğrencilere ‘Kürtçe Islık’ Davası

Dicle Üniversitesi’nde Newroz kutlamak isterken gözaltına alınıp serbest bırakılan 12 öğrenci hakkında dava açıldı. Savcı, öğrencilerden ikisine çaldıkları ıslık nedeniyle ‘terör örgütü propagandası yapmak’tan da ceza verilmesini istedi.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi yerleşkesinde Newroz kutlaması yapan 12 öğrenci hakkında 8 yıldan 27,5 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istemiyle dava açıldı. İddianamede, savcılık öğrencilerden Hüseyin K. ve Suat Mustafa Ş. için “Olay günü ‘gerilla marşı’ olarak adlandırılan, cebir, şiddet, tehdit çağrılarının bulunduğu marşı, ıslık çalmak suretiyle seslendirerek, terör örgütü propagandası yapmak suçunu işlemişlerdir” iddiasında bulundu.
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde 20 Mart 2017 günü toplanan bir grup öğrenci Newroz gösterisi yapmak istedi. Ancak kampüse giren polisler kutlamaya izin vermedi. Polis ekipleri zor kullanarak dağıttıkları öğrencilerden bazılarını gözaltına aldı. İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakılan 17 öğrenciler hakkında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
5 ÖĞRENCİ İÇİN ‘TAKİPSİZLİK’ KARARI
İfadeleri alınan öğrenciler, iddiaların aksine polise saldırmadıklarını söyledi. Öğrencilerden 5’i hakkında takipsizlik kararı verilirken, 12 öğrenci hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek’, ‘Silahlı terör örgütü adına suç işleme’ ‘Görevli memura mukavemet’ ve ‘Terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçlamalarıyla 8 yıldan 27.5 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.
İddianamede, öğrencilerden Suat Mustafa Ş. ve Hüseyin K.’ye ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek’ suçlamasının yanı sıra bir suçlama daha yöneltildi. Bu suçlama iddianamede şöyle ifade edildi: “Cebir, şiddet, tehdit çağrılarının bulunduğu marşı, ıslık çalmak suretiyle seslendirerek, terör örgütü propagandası yapmak.”
‘KÜRTÇE ŞARKIYI ISLIKLA SÖYLÜYORDUM’
Suat Mustafa Ş. iddianamede yer alan ifadesinde, suçlamayı reddederken, şunları söyledi: “Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisiyim. Olay yerinden geçtiğim sırada sivil giyimli bir kişi yanıma gelerek, polis olduğunu söyledi ve kolumdan tutup götürmek istedi. Kendisine kimlik sordum, ancak göstermedi. Sonra 4-5 polis beni alarak götürdü. Polis memurlarının yüzüne karşı tahrik edici bir şekilde herhangi bir örgüt marşını ıslıkla çalmadım. Bir Kürt sanatçının şarkısını ıslık olarak söylüyordum. Bu şarkının örgüt marşı olup olmadığını bilmiyorum” dedi.
Savcılığın iddianamesi Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. 12 öğrencinin yargılamasına önümüzdeki günlerde başlanacağı bildirildi.