Yunan Medyası: Hayata Yeniden Başlama Umutları Meriç’te Son Buldu

Meriç’te alabora olan botta bulunan ve hala haber alınamayan diğer aile: Fahrettin Doğan (30), Aslı Doğan (28) ve çocukları İbrahim Selim Doğan (2,5). İbrahim Selim’in naaşı ilk gün bulunmuştu.

Yunanistan’ın yazılı ve görsel basını Türkiye’deki baskı ve anti demokratik uygulamalardan kaçmak zorunda kalan Abdürrezzak ailesinin trajedisinne geniş yer ayırdı ve Gülen Cemaati mensuplarının öykülerini sayfalarına taşıdı.
Yunanistan’ın yazılı ve görsel basını önceki gün Meriç (Evros) Nehri’de içindeki 8 kişi ile birlikte alabora olan bot faciasına geniş yer verdi. Erdoğan’ın baskısı sonucu ülkeyi terk etmek zorunda kalanlara Meriç ve Ege’nin bir kez daha mezar olduğu yorumunda bulunan gazete, televizyon ve internet portalları, “Daha kaç Aylan?” sorusunu yöneltti.
1
Meriç’te alabora olan botta bulunan ve hala haber alınamayan diğer aile ilgili fotoğraflar sosyal medyada paylaşıldı. Görüntülerde Fahrettin Doğan (30), Aslı Doğan (28) ve çocukları İbrahim Selim Doğan (2,5) bir alışveriş merkezinde görülüyor. İbrahim Selim’in naaşı ilk gün bulunmuştu. Anne ve baba ile ilgili aramalar ise sürüyor.
Yunanistan’da ülkenin en çok satan gazetesi Ta Nea, “Erdoğan’dan kaçanlar: Umut Meriç’te boğuldu”, saygın gazetelerden Kathimerini, “Kaçış nasıl ölümle sonuçlandı”, bulvar gazetesi Espresso, “Trajedi: ‘Sultan’ Erdoğan, Meriç’te iki meleği ve öğretmen annelerini nasıl ‘boğdu’ ” başlıklarını kullandı.
Edirne yakınlarından Meriç Nehri’ni kullanarak Yunanistan’a geçmeye çalışan botun alabora olması sonucu 3 kişinin hayatını kaybettiği 5’inin ise kaybolduğu bot faciasına ilişkin Yunanistan basını bugün yayınladıkları özel haberlerle faciayı ilk sayfalarından 2okurlarıyla paylaştı. Erdoğan yönetimine oldukça sert ifadelerin kullanıldığı haberlerde Abdurrezzak ve Doğan ailelerinin hikâyeleri uzunca ve etkileyici bir dil kullanılarak işlendi.
TA NEA İKİ SAYFA AYIRDI
En çok satan gazete durumundaki Ta Nea, ilk sayfadan Ayşe öğretmenin oğullarıyla çekilmiş fotoğrafının üst tarafına “Erdoğan’dan kaçanlar: Umut Meriç’te boğuldu” başlığını attı. İkinci ve üçüncü sayfasını yaşanan bot faciasına ayıran ve ‘Ölüm kaçışı’ manşetini kullanan gazete, iki ailenin hayat hikayesine fotoğraflar eşliğinde geniş yer verdi. Katerina Rovva imzalı haber-yorumda, Gülen Cemaati’nin son yıllarda yaşadıkları antidemokratik uygulama ve cadı avına maruz kaldıkları gelişmeler detaylarıyla bir kez daha okura hatırlatıldı.
Spotunda “Yunanistan’da yeni bir hayata başlamayı uman Türklerin umutları dün Meriç kıyısına vurdu.” cümlelerine yer veren Ta Nea, “İşlerinden ihraç edilen ve Erdoğan rejiminin siyasi kovuşturmalarından hayal kırıklığına uğramış olarak Yunanistan’a geçmeye çalıştılar.” yorumunda bulundu.
Ayşe-Uğur çifti ile Doğan ailesinin hikayesine yer verilen haberde, 2016 darbe girişimi ile birlikte Gülen’i destekleyenlerin cadı avına maruz kaldıkları ve hayatlarının karartıldığı aktarıldı. Hüseyin Maden ve ailesine de değinilen yazıda, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ile antidemokratik uygulamalar güncel istatistik verileri ışığında okura anlatıldı.
Ta Nea, faciaya dair Pepis Ragousi imzalı bir de yoruma yer verdi.
ETHNOS: YUNAN YETKİLİLER ÇOK GEÇ HABERDAR EDİLDİ!
“Kaçış hayali Meriç’te dondu” başlıklı iç sayfa manşetinde Ethnos gazetesi de yükselen dondurucu Meriç sularında çocuklarını hayatta tutabilmek için çırpınan anne Ayşe’nin “Çocuklarımı kurtarın” çığlıklarının duyulduğunu yazdı. Bottaki kişilerin Yunanistan’a geçerek iltica başvurusunda bulunmayı planladıklarını ancak anne ile iki oğlunun hayatlarını kaybettiğini belirten Ethnos, faciaya ilişkin Yunan makamlarının Türk yetkililer tarafından çok geç haberdar edildiklerini bu nedenle de arama kurtarma çalışmalarına ancak Salı günü öğleden sonra başlanabildiğini vurguladı.
ta_nea_2TANEA_15.02.2017
Kazanın Yunanistan’a geçmeye çalışan Hizmet Hareketi mensuplarının ikinci trajedisi olarak kayıtlara geçtiğini yazan Ethnos gazetesi, Yunan polis kaynaklarına göre 2 bin Türk vatandaşının Meriç Nehri’nden Yunanistan’a geçiş yaptığını 2018’de bu sayının iki yüz olduğunu yazdı. Gazeteye göre, son dönemde Kürt bölgelerinde yaşanan savaş dolayısıyla kendini Kürt olarak tanımlayanların Meriç’ten geçişinde artış kaydedildiği vurgulandı.
Polis kaynakları, iltica başvurusunun ardından Gülen Hareketi mensuplarının çoğunun Avrupa’nın diğer ülkelerine geçmeyi planladıklarını, Kürt kökenli Türkiye vatandaşlarının ise Lavrion kampına gitmeyi tercih ettiklerini belirtti.
ESPRESSO: ONLARI ERDOĞAN BOĞDU!
Çok satan bulvar gazetelerinden Espresso da faciaya ilk sayfadan yer verdi. “Onları Erdoğan boğdu!” manşetini kullanan tam sayfa haberinde gazete, kan donduran 2015 yılındaki Aylan bebek görüntüsünün ardından önceki gün hayatını kaybeden iki çocuğun fotoğraflarının da aynı manzarayı hatıra getirdiği yorumunda bulundu. Detaylara yer verilen haberde, “Meriç, Sultan’dan kurtulmaya çalışan iki melek ve öğretmen anneleri için ıslak mezar oldu.” ifadelerini kullandı.
ESPRESSO_15.02.2018 espresso_2
MERİÇ GAZETESİ “GNOMİ”:
Meriç bölgesinin Dedeağaç şehrinde çıkan yerel Gnomi gazetesi ise Meriç’te meydana gelen faciayı manşetten verdi. Meriç Nehri’nde alabora faciası yaşandığını yazan Gnomi, Erdoğan yönetiminden kaçan 8 kişiden 3’ünün cesedine ulaşıldığını belirtti.
gnomi_2
gnomi_gazetesi
EĞİTİMLİ İNSANLAR HAYATINI KAYBEDİYOR
Yunanistan basını ile kamuoyu, Türkiye’deki baskı ve anti demokratik uygulamalardan kaçmak zorunda kalan Gülen Cemaati mensuplarının yaşadıkları trajedilere ilişkin hassasiyetini sürdüyor. Erdoğan hükümetinin hukuksuz uygulamalarından dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kalan eğitimli insanların Meriç Nehri ile Ege’de hayatlarını kaybettiklerine dikkat çeken yazılı ve görsel basın, önceki gün Meriç Nehri’nde alabora olan bot faciasına ilişkin detaylara geniş yer vermeyi sürdürüyor ve son dakika anonslarınya sürekli haberlerini güncelleyerek olaya ilişkin gelişmelerden kamuoyunu haberdar ediyor.
Önceki gün haberin duyulmasının ardından bütün haber portalları ve gazetelerin internet haber siteleri, Meriç Nehri’nde öğretmen anne Ayşe Abdurrezzak ve 2 çocuğunun cesetlerine ulaşıldığını ve en az 5 kişinin de kayıp olduğunu duyurdu.
DAHA KAÇ AYLAN?
Efimerida Sintakton gazetesi, “Daha kaç Aylan?” başlığıyla verdiği haberde, Türkiye’deki baskılardan kaçarak güvenli bir liman arayışındaki Türkiye vatandaşlarına Ege ve Meriç’in mezar olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye’deki başarısız darbe sonrası insan hakları ihlallerine dair haber, yorum ve araştırma yazılarıyla gelişmeleri yakından izleyen Vice.com/gr haber sitesi ise, “Erdoğan rejimi muhalifi Türkler, Erdoğan’dan kaçmak isterken Meriç’te hayatlarını kaybediyor” başlığıyla faciayı duyurdu. Vice’ın Yunanistan edisyonu, İki çocuk ve annesinin cesetlerine ulaşıldığını ve kayıpların olduğunu yazdı.

İki ailenin 3 çocuğuyla birlikte önceki gün sabah saat 05:00’da aileleri ile bota binmeden önce son kez iletişim kurduklarını hatırlatan Vice.com/gr, anne Ayşe öğretmen ve 3 ila 11 yaşlarındaki çocuklarının fotoğraflarını yayınladı. Baba Uğur Abdurrezak’ın kayıp olduğu bilgisini veren site, Gülen Hareket’ini destekledikleri gerekçesiyle işsiz kalan binlerce kişiden biri olan ailenin cezaevine girip çıktıklarını vurguladı. Kayıp olan Doğan ailesi ve çocuklarına ilişkin detaylara da yer verilen haberlerde, sosyal medya ile bağımsız kuruluşların tepkileri aktarıldı.
Kasım ayında Midilli açıklarında hayatlarını kaybeden Maden ailesinden anne ve üçüncü çocuklarının hâlâ kayıp olduklarını hatırlatan Vice.com/gr, başarısız darbe girişiminin ardından 150 binden fazla kişinin işten atıldığını en az 55 bininin ise cezaevine “Gülen taraftarı” oldukları gerekçesiyle gönderildiğini kaydetti.
ISLAK MEZAR MERİÇ
Her gün on binlerce kişi tarafından ziyaret edilen newsit.grnewsbeast.gr, to vima, in.gr gibi onlarca portal ile gazetelerin internet siteleri de Meriç’te alabora olan bota ilişkin haberlere geniş yer verdi.
Proto Thema gazetesi ise “Islak Mezar Meriç:…” başlığını kullandı. Erdoğan yönetiminin baskılarına tepki gösterilen haberlerde, Meriç’te hayatlarını kaybeden çocukların fotoğraflarını yayınlayarak dünya çapında geniş yankı uyandıran Suriyeli Aylan bebeğin akıllara geldiği ifade edildi. Haberde Erdoğan’ın baskılarından kaçmak zorunda kalan eğitimli Türkler ile çocukların dramının sürdüğü yorumunda bulunuldu.
MÜHENDİS ZÜMRE DE MERİÇ’TE HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Edirne’den yine Meriç Nehri’ni kullanarak Aralık 2016’da Yunanistan’a geçmeye çalışan ihraç edilen bilgisayar mühendislerinden Mustafa Zümre’nin cesedi, 78 gün sonra 15 Mart 2017’de bulunmuştu.

BUGÜN DE ULAŞILAMADI

Öte yandan Edirne’den Yunanistan’da kaçmak isterken bindikleri botun Meriç Nehri’de alabora olması sonucu 2 çocuğu birlikte Ayşe Abdulrezzak’ın cesetlerinin bulunmasının ardından, suda kaybolan ve kimlikleri tespit edilen 4 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Yunanistan’da kaçmak isterken bindikleri botun önceki gün Meriç Nehri’nde alabora olması sonucu suya düşüp boğularak hayatını kaybeden Ayşe Abdulrezzak’ın yanı sıra 2 çocuğun kimliklerini belirlendi. Ölen çocuklardan Abdulkadir Enes’in (11), Ayşe Abdulrezzak’ın oğlu, diğer çocuğun ise İbrahim Selim Doğan (2) olduğu tespit edildi. Ölen 3 kişinin cesetleri Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde otopsinin ardından ailelerine teslim edildi.
Botun alabora olması sonucu nehirde kaybolan ve arama çalışmaları süren 4 kişinin de kimlikleri belirlendi. Kaybolanların Aslı Doğan, eşi Fahreddin Doğan, çocukları İbrahim Selim Doğan ile Ayşe Abdurrezzak’ın oğlu Halil Münir Abdulrezzak (3) olduğu tespit edildi.
Aslı Doğan ile eşi Fahreddin Doğan’ın  Bolu’nun Gerede İlçesi Sulh Ceza Hakimliği’nce Gülen Cemaati mensubu oldukları iddiasıyla arandıkları belirlendi. AFAD ekiplerinin nehirdeki arama çalışmaları sürüyor.


KAYNAK: http://www.kronos.news/tr/yunanistan-basini-sordu-kac-aylan-daha-meric-ve-egede-can-verecek/