Ak Komiseri Vera Jurova’dan Yargı Bağımsızlığı Uyarısı: Romanya, Maraton Koşusunun Sonunda Geriye Dönerse Büyük Hayal Kırıklığı Olur

Avrupa Komisyonu (AK), Adaletten Sorumlu Komiseri Vera Jourova, Romanya’daki son yasa değişiklikleri ve yargı bağımsızlığı konusunda uyarılarda bulundu. AK’nin Romen halkının protesto gösterileri ile ilgili endişelerini paylaştığını belirten Jourova, Romanya, bir maraton koşusuna çıktı. Geri dönerse bu herkeste büyük bir hayal kırıklığına neden olur.” dedi.
Romanya’da yargı alanında yapılan reform çalışmalarını endişeyle takip ettiğini belirten AK Komiseri Vera Jourova, yargı bağımsızlığının Romanya’nın AB içinde güçlü bir ülke olması için vazgeçilmez bir unsur olduğunu kaydetti.
Daha önce, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Romanya’daki yasa değişiklikleri ile ilgili, “Adalet Yasalarının halen Romanya hukuk sisteminin bağımsızlığını ve profesyonelliğini güçlendirecek iyi kanunlar haline getirilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Romanya Anayasa Mahkemesi (CCR)’nin iki yargı reformunu parlamentoya geri göndermesi, Romanya için bir dönüm noktasıdır.” ifadelerini dile getirmişlerdi.
Juncker ve Timmermans’ın ifade ettikleri endişeleri bir kez de kendisinin gündeme getirme ihtiyacı hissettiğini vurgulayan AK Komiseri Vera Jourova, AB Komisyonunun tavsiyeleri doğrultusunda yolsuzluklarla mücadelede ve yargı bağımsızlığından geri adım atmadan, yapılacak reform çalışmalarının her kesimin görüşü alınarak düzenlenebileceğine dikkat çekti. Jourova, Hükümetin, yaptığı reform çalışmalarında uyarıları dikkate alarak yeniden düzenleme yapması çağrısında bulundu.
Jourova, bu süreçte yargı bağımsızlığının korunmasında Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in de kritik bir rol oynadığına dikkat çekerek, sözlerini, “Romanya ve Romen vatandaşları bir maraton koştular ve sona yaklaştılar. Şimdi geri dönmeleri, Romen vatandaşları ve Romanya’nın pek çok dostu için büyük bir hayal kırıklığı olacaktır’’ dedi.

dan nica
                                                             AP Parlamenteri Dan Nica

AP’DEKİ PSD KÖKENLİ PARLAMENTERLERDEN AK KOMİSERİNİN SÖZLERİNE TEPKİ
Romanya’nın PSD kökenli AP Parlamenteri Dan Nica ise AK Komiserinin sözlerine tepki göstererek Jourova’nın yanlış bilgilendirildiğini açıkladı.
Nica, şu açıklamayı yaptı, “Size yanlış bilgiler verildi sayın Komiser. Adalet bakanımız ile görüşseydiniz bu konuşmayı yapmazdınız. 70’den fazla değişikliğin Meclis tarafından önerildiğini size söylemediler mi?’’ açıklamasında bulundu.
Adalet Bakanı Tudorel Toader de yaptığı açıklamada Romanya’daki adalet reformu yasaları ile ilgili AK Komiserinin yanlış bilgilendirildiğini vurguladı.