ABD’den, Türkiye’deki Davada Hapis Cezası Alan Tutuklu Nasa Çalışanı Serkan Gölge’yle İlgili Sert Açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Heather Nauert, ABD’nin Amerikan vatandaşı Serkan Gölge’nin 8 Şubat tarihinde sözde F… üyeliğinden 7 yıl 6 ay hapse mahkum edilmesinden derin kaygı duyduğunu söyledi. Nauert, “Bu davayı ve OHAL altında yargı süreci devam eden diğer Amerikan vatandaşlarına ilişkin, yargı bağımsızlığı, kişinin adil yargılanma hakkı da dahil olmak üzere Türk anayasasıyla teminat altına alınmış haklarla ilgili ciddi kaygılara yol açan diğer davaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye’ye seyahat eden ya da Türkiye’de yaşayan Amerikan vatandaşlarının güvenliği, bizim için bir endişe kaynağı olmayı sürdürmektedir” dedi.

Gölge tutuklu yargılandığı Türkiye’de 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı
İddianamede Serkan Gölge’nin, 4 Ocak 2014 tarihinde ve sonrasında aktif olarak Bank Asya hesabını kullandığı belirtilerek, ‘F… üyeliği’ suçunu işlediğinin anlaşıldığı öne sürülmüştü.
Temmuz 2016’da tutuklanan Gölge, dün Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sözde “F…/PDY silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. NASA’da çalışan ABD vatandaşı Serkan Gölge ise suçlamaları kabul etmiyordu.
ABD, Türkiye’deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz’un tutuklanmasının ardından 8 Ekim’de Türkiye’den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. Türkiye de ABD’nin adımına yine vize başvurularını askıya alarak cevap vermişti. Aralık ayı sonunda ABD ve Türkiye karşılıklı tüm vize kısıtlamalarını kaldırmış ve Dışişleri Bakanlığı, Metin Topuz’un “ABD Konsolosluğu’nun kayıtlı personeli olarak diplomatik listede yer almadığını” açıklamıştı.
NASA kimlik kartı tutuklanmasına neden oldu
37 yaşında olan Serkan Gölge Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’da fizikçi. Geçen yıl, 15 Temmuz’un ardından, cebinde NASA’ya ait kimlik kartı bulunduğu için “CIA ajanı” olduğu yönündeki eşinin bir akrabasının ihbar üzerine gözaltına alınan, daha sonra 1 dolar delil gösterilerek sözde “F… üyeliği” suçlamasıyla tutuklanmıştı.