Orta Şark’ta İstihbarat Ne İş Yapar?

DOĞAN ERTUĞRUL

Tarifsiz kederler içindeyim. (Ne de güzel bir Yeşilçam repliğidir bu Orhan Veli dizesi… Fonda Belgin Doruk ya da Ayhan Işık’ın belirmesi an meselesidir.) Yakın tarihimizin, belki de Türk, hatta belki insanlık tarihinin, en önemli kahramanlık destanlarından biri, ne çabuk da unutulup gitti.
Oysa daha dün Çanakkale ve Malazgirt ile -Bakınız Metin Külünk’ün açıklamaları, hatta neredeyse Uhud ile kıyaslanmış ve Türk, İslam hatta insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri kabul sayılmamışmıydı.
Gerçekten de ‘Milletimizin yeniden şahlanışının bir emaresi’ değil miydi o?

Erdoğan iptal ettirdiğini söylediği anketleri mutlaka yaptırmaya devam ediyordur. Ta ki 50+? görene kadar. Bunun için kontrol edilebileceğini düşündüğü bir iç savaşı bile göze alabilir.

Tabii ki 15 Temmuz Büyük Taarruzu’ndan, Ulusal Kurtuluş ve Milli Egemenlik -Gerisini Birgün’den Hakan Demir’e bırakıyorum, çünkü fevkalade çözmüş durumda, ‘Doblo İslamcılığı’nın kodlarını-, ya da (bu kısmı İslamcılar için) ‘Gâlib et, çünkü bu son ordusudur İslâm’ın’ savaşından, darbeye karşı halk şahlanışından söz ediyorum. Ne oldu? Ne oldu da bu mübarek şahlanış Reyhanlı karşısındaki küçük Afrin Meydan Muharebesi için unutuldu.
Neden 20 gündür televizyonlar, gazeteler, hatta trolleriyle birlikte sosyal medya hemen hiç söz etmiyor 15 Temmuz’dan… Yorumcular, analistler, ‘büyük fotoğrafçılar’, tüm küresel oyunları şuracıkta çözen iktidara hempa akademisyenler niye hiç 15 Temmuz’dan konuşmuyorlar?
Ben size söyleyeyim: Satmıyor çünkü. Hayır, yanlış anlamayın hala gideri var necip milletimiz için 15 Temmuz’un ama, 2019 ya da bir baskın seçimde yüzde 50+1’i garanti edecek kadar değil. Tüm o ölümcül kampanya, o üst perdeden hamaset başkanlık yolunu açmadı çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a. Baksanıza anket şirketlerine de atar yapıyor artık, ‘Manipüle ediyorlar, birkaç ay anket yaptırmayacağız’ diye. Neden sizce? Partili cumhurbaşkanlığı ya da Türk usulü başkanlık için oyları yüzde 55-60 gösterdi diye mi? Hiç sanmam.
‘Manipüle ediyorlar’ diyor çünkü belli ki yüzde 50+1 çıkmıyor hiçbir anket. Erdoğan muhtemelen, Afrin operasyonu öncesinde de görmüştü o sonuçları. Ve en iyi yaptığı şeyi yaptı, gaza bastı. ‘Afrin’de dünyaya meydan okuyoruz’ dedi -ama operasyon Rusya’dan izinli yapılıyor. ‘ABD artık ne yapacağımıza bakıyor’ dedi -ABD, ‘Fırat’ın doğusuna gelme’ dedi. ‘Yarın Membiçe’de gireceğiz’ dedi -ABD ya da Rusya’dan sınırlı onay almadan imkansız-. ‘Tabii ki kan da olacak şehit ve gazi de’ dedi -dirseğini şehit cenazelerine dayayıp konuşması, asıl hesabını gösteriyor- ve 15 Temmuz’u bile unutturacak bir kahramanlık, başkomutanlık, hatta gazilik arayışına girdi.
Bakmayın siz Külünk’ün ‘Gazi ilan etme’ önerisine ‘Olur mu öyle şey’ dediği rivayetine… Külünk sormadan yapabilir mi, bu öneriyi? Üstelik önerinin asıl sahibi Külünk de değil. Bizzat yardımcısı, sözcüsü Mahir Ünal.
Bu arada belki gözden kaçmıştır; TSK Afrin harekatının ilk gününden itibaren açıkladığı dehşet verici derecedeki kesin ‘etkisiz hale getirilen’ terörist sayısında PKK-KCK, PYD-YPG’nin yanında IŞİD’li de olduğunu beyan ediyor. Ben mi kaçırdım; TSK’nın Afrin’e, KCK-PKK… vs düzenlediği operasyonda IŞİD’liler neden ve nasıl ölüyor? Afrin’de kan davalı PYD ve IŞİD, TSK’ya karşı birlikte mi savaşıyor? Yoksa TSK o saçma ‘kokteyl örgüt’ konseptini sınır ötesine mi taşıdı? Yoksa sadece halkla ilişkiler mi bu?
Ezcümle… Erdoğan iptal ettirdiğini söylediği anketleri mutlaka yaptırmaya devam ediyordur. Ta ki 50+? görene kadar. Bunun için Membiç mi gerekli? ABD, Rusya ve belki Suriye ile mutabakatla girer ama dünyaya meydan okuduk kampanyasıyla.. Yetmedi mi? Savaşı sınırın bu tarafına kaydırır. Afrin’den atıldığı söylenen o roketlerin Türk topraklarından atıldığı bile açıklanır. Hem de belki meydanlarda… Belki de kontrol edilebileceğini düşündüğü bir iç savaş için? Yüzde 50+1 için ‘iç savaş’ mı gerekiyor?
Neden olmasın?
Orta Şark’ta istihbarat örgütleri niye var ki zaten?
——————————–
KAYNAK: http://www.kronos.news/tr/orta-sarkta-istihbarat-ne-yapar/