Vatikan Ziyaretinde Erdoğan’dan Papa’ya: Sizden Dua Bekliyoruz

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, Vatikan ziyaretinde Katoliklerin Ruhani Lideri Papa’dan dua istedi. Ayrılırken ziyaretçilerinden dua isteyen Papa’nın ise Erdoğan’ın ‘Sizden dua bekliyoruz’ talebine karşılık vermediği görüldü.
Türkiye’nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celâl Bayar’ın 1959’daki ziyaretinin ardından Türkiye’den Vatikan’a bu düzeydeki ikinci ziyaret olsa da, iki devlet arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1960’tan sonra ilk olma özelliği taşıyıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, İtalya’nın Başkenti Roma’da 44 hektar alan üzerine kurulu, 800 nüfuslu Vatikan’daki San Damaso Avlusu’nda, Papalık Sarayı Prefekti Monsenyör Georg Gänswein ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.
“Dünyanın en küçük ordusu” olarak bilinen, renkli kıyafetleriyle meşhur İsviçreli Muhafızlar da tören düzeninde yerini alırken, iki liderin görüştüğü yaklaşık 400 yıl önce inşa edilmiş olan Apostolik Saray’ın önüne Türk bayrağı asıldı.
İki liderin görüşmesi, yerel saatle 9.30’da planlanıyordu. Ancak Erdoğan ve beraberindeki heyet, Vatikan sınırlarına beş dakika gecikmeli geldi.
Erdoğan, Monsenyör Gänswein ile sarayın içine girdikten sonra kendilerini bekleyen gazetecilere, gülümseyerek İngilizce “Günaydın” dedi.
Papa: Ziyaretinizden dolayı teşekkür ederim
Daha sonra Erdoğan, görüşmenin yapılacağı salonun önünde Papa tarafından karşılandı.
Bu sırada Erdoğan’ın güler yüzlü olduğu, ancak Papa’nın, hemen hemen bütün liderlerle olan görüşmesinde olduğu gibi ciddi olduğu görüldü.
Bu sırada Erdoğan, “Bize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim,” derken ruhani lider ise ”Ziyaretinizden dolayı çok teşekkür ederim” diyerek karşılık verdi.
Erdoğan’ın İngilizce “How are you? (Nasılsınız?)” dediğini duyan gazeteciler, ancak Papa’nın verdiği karşılığı duyamadı.
Selamlaşmanın ardından dünya genelindeki 1.3 milyar Katoliğin lideri olan Papa Franceso ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sarayın Kütüphane Salonu’na (Sala della Biblioteca) geçti.
Gazetecilerin çıkmasının ardından odada sadece iki lider ve onların tercümanlığını yapan Erdoğan’ın Basın Danışmanı Lütfullah Göktaş ve Cizvit bir peder kaldı.
Görüşme beklenenden uzun sürdü
Liderlerin yarım saat olarak öngörülen ve 24 dakika geç başlayan görüşmesi, çeviri süresi dahil yaklaşık 50 dakika sürdü.
İkili görüşmenin ardından gazeteciler ve heyet salona tekrar alındı.
Bu sırada iki liderin de keyifli olduğu gözlendi.
Erdoğan, Mevlana kitapları, Papa da barış sembollü hediye verdi
Liderler birbirlerine çeşitli hediyeler sundu. Erdoğan, İstanbul’un tasvir edildiği, Ayasofya, Sultanahmet Camii ve Boğaz’ın görüldüğü büyük çiniden yapılmış bir tabloyu Papa’ya sundu.
Papa da Erdoğan’a, üzerinde barış meleğini, şeytanı boğarken tasvir eden bir madalyonu, “Bu madalyon, barış ve adalete dayalı bir dünyayı temsil ediyor” ifadesiyle hediye etti.
Papa ayrıca, Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nı 1600’lü yıllarda gösteren bir gravür ile ekonomik adaletsizlik ve çevre sorunları hakkında yayımladığı genelgesi Laudato Si’yi ve Dünya Barış Günü için bu yıl yayımladığı “göçmenler ve mülteciler” temalı mesajı da hediye etti.
Heyettekilerin salondan çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Papa’yla vedalaştı. Erdoğan çifti bu sırada ellerini kalplerine götürürken, Emine Erdoğan ruhani lidere “Nice to meet you (Sizi tanıdığıma memnun oldum)” dedi.
Salonda bulunan gazeteciler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Papa’ya, “Biz de sizden dua bekliyoruz” dediğini duydu ancak Papa’nın onun öncesinde ne dediği işitilemedi.
Papa’nın, genellikle liderleri uğurlarken “Benim için dua edin” dediği  biliniyor.
Erdoğan, Papa’dan sonra, Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin ile görüştü.
Erdoğan çifti daha sonra Aziz Petrus (San Pietro) Bazilikası’nı ziyaret etti.