Parlamento, Romanya’nın İlk Kadın Başbakanı Viorica Dăncilă’nın Kabinesini Onayladı

Parlamento, Romanya’nın ilk kadın başbakanı Viorica Dăncilă kabinesini onayladı. Böylece son bir senede üçüncü başbakan Parlamentodan onay almış oldu. Dancila’nın kabinesinde 27 bakan görev yapacak.
PSD-ALDE koalisyon hükümeti, parlamentoda 136’ya karşı 282 oyla Parlamentodan rahat güvenoyu aldı. Dancila kabinesinin güvenoyu alabilmesi için 233 oy yeterliydi. Yeni hükümete Macar azınlığın da dışardan destek verdiği belirtiliyor.
54 yaşındaki yeni başbakan Viorica Dăncilă, AB’nin tepkisini çeken ve vatandaşların protestolarına hedef olan yasa değişikliklerine tam destek vereceğini açıkladı.
Güven oylaması öncesi parlamentoya hitap eden Romanya’nın ilk kadın başbakanı Viorica Dăncilă, 2020 yılına kadar çalışanların maaşlarının yükseltilmesi, ülke ekonomisinin geliştirilmesi, bürokrasiyi azaltma ve yüzlerce kilometre yeni otoyol ve demiryolu hattı inşa etme sözü verdi.
Hükümetin güvenoyu alması ile ilgili memnuniyetini ifade eden Sosyal Demokrat Parti (PSD) Genel Başkanı Liviu Dreagna ise yeni hükümetin 2020 yılına kadar görevde kalacağı ümidini taşıdığını açıkladı.
http://mediartv1.freenode.ro/image/201801/full/original_depunere_juramant_guvern___29_ianuarie_2018_218_53575200.jpg
Yeni Hükümet üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Sarayında (Cotroceni) düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis’in önünde yemin ettikten sonra resmen göreve başladı.
Daha önceki başbakan Mihai Tudose, bu ay başlarında partisinin kendisinden desteğini çekmesi üzerine görevinden istifa etmişti. Önceki başbakan Sorin Grindeanu ise geçen sene Haziran ayında yine kendi partisi PSD tarafından güvensizlik oylaması ile düşürülmüştü.