Ab, Romanya’daki Yargı Reformu Konusunda Endişeli

Avrupa Birliği (AB), Romanya’yı yargı alanında yapılan reformlar konusunda uyardı.
Durumu endişeyle takip ettiğini belirten Avrupa Birliği yetkilileri,  yargı bağımsızlığının Romanya’nın birlik içinde güçlü bir ülke olması için vazgeçilmez unsur olduğu duyurdu.
Geçtiğimiz günlerde hükümeti protesto eden 50 bin kişi Başkent Bükreş’te sokaklara döküldü.
Polonya başbakanı Mateusz Morawiecki.

Polonya başbakanı Mateusz Morawiecki, konuyla ilgili durumu şöyle değerlendirdi:
“Batıdaki kardeşlerimiz ikinci dünya savaşından sonra demir perdenin öteki tarafında bulunmaları konusunda çok şanslıydı. Brüksel ve diğer başkentler aksine çabalarımızı desteklemeli. Böylece yolsuzlukla mücadele konusunda daha etkili kurallar uygulanabilir.”
Avrupa Parlamentosu konuyu yakından takip ediyor. AP milletvekili Ana Gomes, geçtiğimiz Kasım ayında Romanya’da sivil toplum örgütü yetkilileri ve gazetecilerle görüştü:
“Herkes siyasi blokajdan şikayet ediyor. Halkın yolsuzluk olaylarının Avrupa Birliği tarafından yakın takibe alınması için sokaklara dökülmesi şaşırtıcı değil.”
Avrupa Birliği, daha önce; Polonya, Macaristan ve Malta’yı da Avrupa Birliği’nin temel kurallarına uyulması konusunda uyarmıştı. Avrupa Birliği Romanya’yı da bu gruba dahil etmiş oldu.
Siegfried Mureșan ile ilgili görsel sonucu
Avrupa milletvekili Siegfried Mureșan

Romanyalı Avrupa milletvekili Siegfried Mureșan ise konunun Avrupa Parlamentosu’nda tartışılacağını söyledi:
“Strasbourg’da Şubat ayının başında Avrupa milletvekilleri Romanya’daki hukukun üstünlüğüne yönelik tehditleri tartışacak. Avrupa Birliği’nin bütün kurumları Romanya’yı mercek altına almış durumda. Geçtiğimiz Cumartesi günü hükümeti protesto eden binlerce kişi sokaklara döküldü. ” (Euronews)