Asırlara Meydan Okuyan Tarihi ’su Değirmeni’ Bugün Bile Tıkır Tıkır İşliyor

FOTO Alexandra Georgescu

Romanya’nın güneybatısında yer alan Mehedinţi iline bağlı Isverna ilçesinin Seliştea köyünde hâla saat gibi işleyen 3 asırlık su değirmeni köy ahalisine hizmet vermeye devim ediyor.

Tarihi su değirmeni, bugün bile harıl harıl mısır, buğday öğütmeye devam ediyor.

Üstünden üç asır geçmesine rağmen, babadan oğula miras olarak geçen değirmenin sahibi Surdei ailesi. Su akıntısı ile çalışan değirmen, ilk yapıldığı zamandaki aynı çark sistemi ile çalışıyor. Her gün köyde geçen Vale Verde deresinin akıntısı ile değirmenin taşları dönmeye ve potanın içine konulan tahılları yavaş yavaş öğütüp un haline getirmeye başlıyor.
Kaliteli un elde etmek isteyenler 3 asırlık su değirmenini tercih ediyor

Değirmenin son mirasçılarından Surdei ailesinin en büyüğü olan 91 yaşındaki Nae Gheorghe Surdei (91), elindeki su değirmeninin tapusu ve çalışma izinlerini göstererek, değirmenin etrafında büyüdüğünü ve gelecek nesillere de bu ata yadigarı değirmeni miras bırakmak istediğini vurguluyor.
Nea Gheorghe Surdei
                                                                                            Nae Gheorghe Surdei

 “Günümüzün teknolojik değirmenlerine göre unu biraz yavaş öğütüyor fakat en kaliteli un su değirmeninde öğütüldüğü için güzel un öğütmek isteyenler hâlâ değirmenimize geliyorlar” diyen Gheorghe Surdei, “Değirmenimizde öğütülen undan yapılan ekmekler de çok lezzetli oluyor.” diye ekliyor.

    Değirmenin çalışma izin belgesi

(Adevarul)