Romanya, Eflak ve Boğdan Voyvodalıklarının Ulusal Birleşme Gününü Kutluyor

Romanya, 24 Ocak 1859 yılında Eflak ve Boğdan Voyvodalıklarının (Beyliklerinin) Birleşme Ulusal Bayramını kutluyor. Romen tarihinde Beyliklerin Birleşmesi (Küçük Birlik – Unirea Mică) ülkenin ulusal birliğine giden ilk adım olması nedeniyle büyük öneme sahip. Bu nedenle 24 Ocak, her yıl Ulusal Beyliklerin Birleşme Günü olarak resmi tatil olarak kutlanıyor.

ıoan cuza
                                                               Alexandru Ioan Cuza

Bugün, 24 Ocak Ulusal Birleşme Günü nedeniyle ülke genelinde çeşitli kutlama ve törenler düzenlendi. Focşani Birlik Meydanında (Piaţa Unirii) düzenlenen törende Boğdan ile Romen ülkesi arasındaki sınır sembolik olarak kaldırıldı.
KÜÇÜK BİRLEŞME GÜNÜ
5/ 17 Ocak 1859’da, önce Moldova, ardından 24 Ocak’ta Romen Ülkesi (Eflak- Ţării Româneşti) ilk prensi seçilen Alexandru Ioan Cuza, ardından iki beyliği birleştirerek Romen tarihinde (Küçük Birleşme) olarak adlandırılan ‘Unirea Mică’ gerçekleştirmeyi başardı.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/RomaniaGreatUnion.jpg
BÜYÜK BİRLEŞME GÜNÜ (MAREA UNIRE)
Büyük Birlik ise (Marea Unire), 1 Aralık 1918 tarihinde Romanya Kralı Ferdinand I döneminde Transilvanya’daki beyliklerin (Banat, Crişan ve Maramureş) ile Romanya’nın birleşmesi ile gerçekleştirildi.
{{{nume_sărbătoare}}}
Alba Iulia şehrinde dönemin başbakanı Iuliu Maniu organizasyonunda düzenlenen Büyük Birleşme imza törenine bütün beyliklerden gelen 1200 delege imza attı.