Romanya’ya İlk Kadın Başbakan

Mihai Tudose’nin istifasıyla boşalan başbakanlık koltuğuna Avrupa Birliği parlamenteri Viorica Dancila oturacak. Sosyal Demokrat Parti’nin adayına Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis de onay vereceğini açıkladı. 54 yaşındaki Viorica Dancila, sadece Romanya’nın değil Doğu Avrupa’nın da ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçecek.
Sosyal Demokrat Parti (PSD)’de yaşanan iç çekişmeler nedeniyle başbakanlıktan istifa eden Mihai Tudose’nin yerine aday bulundu. Parti lideri Liviu Dragnea, Brüksel’de iki dönemdir AB parlamenterliği yapan hemşehrisi Viorica Dancila’yı başbakan adayı olarak gösterdi. Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, Dancila’ya hükümeti kurma görevini verdi. Siyasi partilerin nabzını tutan İohannis, sosyal demokratlara bir şans daha verdiğini şu sözlerle ifade etti: ‘’Tarafların, halkın yorumlarına kulak verdim. Artık PSD harekete geçmeli ve yönetme kapasitesini ispat etmeli’’
Sadece Romanya’nın değil Doğu Avrupa’nın ilk başbakanı olarak tarihe geçecek olan Viorica Dancila, 2009’dan bu yana Brüksel’de AB parlamenteri olarak görev yapıyor. Sosyal Demokrat Parti lideri Dragnea, Dancila’nın Brüksel çevrelerindeki köklü ilişkilerini değerlendirmek istiyor. Viorica Dancila, seneye AB dönem başkanlığını devralacak Romanya için isabetli bir seçim olarak değerlendiriliyor.
Parti içi anlaşmazlıkların da yeni başbakanla sona ermesi olası. Siyasi çevreler Dancila’nın, hemşehrisi ve parti lideri Dragnea’ya ‘sadakatte kusur etmeyeceği’ görüşünde. Ancak, yolsuzlukla mücadelede partinin istekleriyle iç ve dış çevrelerin uyarıları arasında nasıl tercih yapacağı merak konusu. (Kaynak: IPA Haber)