Demirtaş: ‘En Az Binali Yıldırım kadar Dokunulmazlığım Var’

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 434 gündür tutuklu bulunan Demirtaş, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Demirtaş savunmasında, “Benim şuan dokunulmazlığım var. En az Binali Yıldırım kadar. Peki beni nasıl yargılayabiliyorsunuz?” dedi.
Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret” iddiasıyla hakkında İstanbul 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek dava duruşmasına katılmak üzere Bakırköy Adliyesi’ne getirildi.
Adliye, polis tarafından ablukaya alınırken yurttaşlar da duruşma için adliye önünde hazır bulundu.
‘DEMİRTAŞ ONURUMUZDUR’
Destek olmak için Bakırköy Adliyesi önünde bir araya gelen yurttaşlar Demirtaş’ı, “HDP halktır halk burada, Demirtaş onurumuzdur, Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla karşıladı.
Davayı takip etmek için gelen herkesi selamlayan Demirtaş, “Duruşmayı takip etmek için gelen herkese ve adliye binası dışındaki yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Çok sayıda avukatın da hazır bulunduğu duruşma adliyenin küçük salonunda saat 14.00’te başladı.
Demirtaş savunmasına, “Bir milletvekilinin yargılanabilmesi için dokunulmazlığının usulüne uygun olarak kaldırılması gerekirdi. Bizim dokunulmazlığımız Meclis kararıyla kaldırılabilirdi. Oysa dokunulmazlıklarımız anayasa değişikliğiyle kaldırıldı. Usul ihlal edildi.” sözleriyle başladı ve şunları söyledi:
14 aydır ilk defa hakim karşısına çıkıyorum. İddianamenin okunamayacağına dair itirazlarım olacak. Dokunulmazlıkların kaldırılma süreci usulüne uygun yapılmadı. Bir vekil dokunulmazlığı dönem sonuna kadar kaldırılır. Herhangi bir vekil hakim huzuruna çıktığında dokunulmazlığı olmaması lazım. Burada bir ucubelik vardır. Bu itirazları anlatmaya çalıştık ama HDP’li vekiller hedefleştirildi. Dokunulmazlığı geriye doğru kaldırdılar. Ucube bir iş yaptılar. Acele, uyduruk, rezil bir düzenleme yaptılar. Dokunulmazlık meselesi uyduruk bir mesele değil. Usulüne aykırı kaldırılmışsa denetlenmesi lazım. Benim şu an dokunulmazlığım var mı yok mu? Cevap vermenize gerek yok. Benim şu an dokunulmazlığım var. En az Binali Yıldırım kadar. Peki beni nasıl yargılayabiliyorsunuz? Kaçmaya kalksam bana dokunamamanız lazım çünkü dokunulmazlığım var.”
DEMİRTAŞ PAYLAŞIMLARI TWITTER’DA BİRİNCİ SIRADA
Kimlik tespiti yapılan duruşmaya, “İçeride dışarıda beni yalnız bırakmayıp gelen tüm dostlara selamlar sevgiler” sözleriyle başlayan Demirtaş, “Toplam 97 duruşma yapıldı benim yokluğumda yapıldı. 20 defa SEGBİS dayatması uygulandı. 20 den fazla dosyayla yargılanıyorum ilk defa hakim karşısına çıkartılıyorum.
Selahattin Demirtaş tutuklandığı 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana ilk kez hakim karşısına çıktı. Adres bilgisi sorulan Demirtaş, “Türkiye Büyük Millet Meclisi” cevabını verdi
Duruşmanın başlamasının ardından #Demirtaş etiketi, TT listesinde birinci sıraya yükseldi.
İlk kez hakim karşısına çıkan Demirtaş, 24 Aralık 2015 tarihinde Rusya ziyareti dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamadaki ifadelerinden dolayı ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ gerekçesiyle yargılanıyor.
ULUSLARARASI HEYET VE BASIN DA İZLİYOR
Duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ÖDP Başkanlar Üyesi Alper Taş, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Filiz Kerestecioğlu, Nadir Yıldırım Mahmut Toğrul, Hüda Kaya, Ayşe Acar Başaran, Celal Doğan, HDK Eş Sözcüsü ve EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, çok sayıda yabancı basın kuruluşu ve yabancı heyet izliyor.