Gazetecileri Koruma Komitesi’nden Erdoğan’a, ‘Basına En Çok Baskı Yapan Lider’ Ödülü

Amerika Merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ABD Başkanı Donald Trump sahte haber ödülerine tepki olarak ‘Basına Baskı Yapan Liderler’ ödüllerini açıkladı. Dünya geneli ‘Basına Baskı Yapan Liderler’ sıralamasından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan birinci oldu.
Trump’ın Twitter aracılığıyla planlanan “sahte haberler” ödül töreni üzerine CPJ, basına saldıran ve medyanın özgürlüğünü destekleyen normları bastıran dünya liderlerini açıkladı.

En Kırılgan:
Kazanan: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye
Ödülü kazanan Erdoğan’la ilgili CPJ şu açıklamayı yaptı. “Türk makamları, gazetecilere, haber yayın organlara ve sosyal medya kullanıcılara, Erdoğan’a hakaret etmek, diğer Türk liderleri hakaret etmek ve genel olarak “Türklüğe” hakaret etmekten dolayı defalarca cezalar verdiler. Adalet Bakanlığı’ndan Haziran 2017’de alınan rakamlara göre, 2016 yılı boyunca, Türk yargı sistemi “cumhurbaşkanına hakaret” ya da “Türk milletine, Türkiye Cumhuriyeti, parlamento, hükümet ya da yargı kurumlarına hakaret etmek” iddiasıyla 46193 dava yargılamış.
İkinci: Cumhurbaşkanı Donald Trump, Amerika Birleşik Devletler
Basına Karşı Terör Yasalarının En Çirkin Şekilde Kullanan:
Kazanan: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye
Şu açıklama yapıldı: “Türkiye, CPJ’nin 1 Aralıkta gerçekleştirdiği en yeni hapishane nüfus sayımında, en az 73 gazetecinin hapiste olması ile dünyanın en kötü gazeteciler hapishanesi oldu. Türkiye’de çalışmalarına hapsedilen her gazeteci, devlet karşıtı suçlar (çoğu durumda iddia edilen bir terör örgütüne ait olmak, yardım etmek veya propaganda yapmak) için soruşturma altına alınmış veya yargılanmış.”
İkinci: Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi, Mısır
Medyayı En Sağlam Kontrol Altında Tutan:
Kazanan: Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin
İkinci: Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Rusya
Basın Özgürlüğünde En Çok Geri Giden:
Kazanan: Devlet Danışmanı ve fiilen lider Aung San Suu Kyi, Myanmar
İkinci: Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Polanya
Global Basın Özgürlüğünü Zayıflatmada Genel olarak Başarılı olan:
Kazanan: Cumhurbaşkanı Donald Trump, Amerika Birleşik Devletler