Ab Dönem Başkanlığı İçin Bastırılan ’özel Madeni Para’dan Alabilmek İçin Saatlerce Kuyrukta Beklediler

Merkez Bankası tam mesai çalışırken, gişelerin önünde ikinci gün de kuyruklar bitmedi.

Bulgaristan Merkez Bankası’ndan (BNB) yapılan açıklamaya göre, ülkenin AB Dönem Başkanlığı vesilesiyle basılan 10 leva değerindeki madeni paralar kısa sürede tükendi. 2 Ocak Salı günü satışa çıkarılan madeni para, iki gün içinde sıcak ekmek gibi kapışıldı.
Satışa çıkarıldığı gün Merkez Bankası’nın önünde uzun kuyruklar oluşurken, ülke genelinde yüzlerce para koleksiyoncusu (nümismat) ve sıradan vatandaş bu madeni paraya sahip olmak istedi. Merkez Bankası tam gaz çalışırken, gişelerin önünde ikinci gün de kuyruklar bitmedi.
Bakıs.bg gazetesinde yer alan habere göre özel üretilen 10 levalık madeni para, saf gümüşten yapılıp kısmen altın ile kaplanmış. Basılan paralar 3 bin adet ile sınırlı olduğu için bir kişi sadece bir adet satın alabildi.
10 levalık özel madeni para Merkez Bankası’nın Sofya, Burgas, Varna, Pleven ve Plovdiv şubelerinde 66 leva karşılığında satışa sunuldu.
Ayrıca, Bulgaristan Merkez Bankası arka yüzünde ülkenin AB Dönem Başkanlığının logosu bulunan 500 bin adet 2 levalık madeni paralar basarak tedavüle soktu.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, halihazırdaki 2 levalık madeni paralar da geçerli sayılıyor. Tedavüle sokulan yeni 2 levalardan 50 bin ve anmalık olan özel madeni paralardan ise bin adet Avrupa Birliği Dönem Başkanlığından sorumlu Bakanlık tarafından satın alındığı belirtilirken, bunların Bulgaristan’a gelecek olan AB Konseyi katılımcılarına hediye edileceği kaydedildi.