Jüri, Zarrab Davasında Karara Vardı; Hakan Atilla, 5 Ithamdan Suçlu Bulundu

HABER | ADEM YAVUZ ARSLAN

ABD’de Reza Zarrab’ın tanık olduğu ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın tutuklu sanık olduğu dava Noel tatilinin ardından tekrar görülmeye başlandı. New York’ta görülen davada jüri üyeleri karar için bugün tekrar toplandı.

12 kişilik jüri heyeti, tek sanık Mehmet Hakan Atilla’yı ‘para aklama’ hariç 5 ithamdan suçlu buldu. Atilla, davada şunlardan suçlu bulundu:
ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için kumpas kurma,
Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı delmek için kumpas kurma,
-Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma,
-Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma,
-Kara para aklamak için kumpas kurmak
Atilla adece kara para aklama suçlamasından beraat etti.
Atilla’ya verilecek cezayı Yargıç Richard Berman açıklayacak. Yargıç Berman’ın ayrı bir duruşmada tarafları bir araya getirip sanığa verdiği cezayı açıklaması öngörülüyor. Bu duruşmanın Ocak ayı sonlarına doğru olabileceği belirtiliyor.


New York Güney Bölgesi Başsavcılığı jürinin kararından sonra yazılı açıklama yaptı. Sert ifadelerin yer aldığı açıklamada’Hakan Atilla gibi ABD Hazine Bakanlığı yetkililerine defalarca yalan söyler ve belge üretirseniz sonuçlarına katlanırsınız’ denildi.

SÜREÇ NASIL DEVAM ETTİ?
Yargıç Richard Berman Salı günü Atilla’nın 19 Aralık’ta çapraz sorgusu sırasında savcılığın sanığa yönelttiği bir soru nedeniyle mahkemeye yaptığı itirazı ikinci kez reddetmişti.
Reuters ajansının haberine göre Yargıç Berman, kararına gerekçe olarak, süreçle ilgili olarak jüri üyelerine verdiği talimatların Atilla’nın haksız yargılanmasını engellemek için yeterli olmasını gösterdi. Berman, Atilla’nın adil yargılanmadığı gerekçesiyle savunma cephesinin daha önce yaptığı itirazları da reddetmişti.
Zarrab’ın Erdoğan’la nasıl tanıştığını anlattığı tape yayınlandı
Davada karar için jüri toplanırken mahkeme safhasında dava dosyasındaki başta ses kayıtları olmak üzere birçok delil de kamuya açıldı. Davayı başından bu yana takip eden gazeteci Adam Klasfeld’in paylaştığı ses kaydında Reza Zarrab, adamı Happani ile Ankara’da katıldığı düğünde Zafer Çağlayan’ın kendisini dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la nasıl tanıştırdığını anlatıyor. 13 Nisan 2013 tarihli resmi polis dinlemesine konu olan tapeye göre gecenin çok güzel geçtiğini söyleyen Zarrab Başbakan’la sohbet ediyor ve iyi karşılanıyor. Erdoğan’ın Zarrab’a eşi Ebru Gündeş’i sorduğunu anlatan Zarrab telefonda Happani’ye Erdoğan ve kabine ordayken polis koruması istediğini ve Emniyet şeridini rahatça girip çıkabilmek gibi avantajları kullanmak için bunun şart olduğunu, 15 gün içinde bu konunun hallolacağını belirtiyor.