İki Yeni KHK ile 2 Bin 76 Kişi Ihraç Edildi, Guantanamo Kıyafeti Zorunluluğu Geldi

Olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kapsamında hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamu kurumlarından toplam 2 bin 76 kişi ihraç edildi. Daha önce ihraç edilen 115 kişi ise görevlerine iade edildi. KHK’lerle ayrıca taşeron işçi düzenlemesi ve tek tip kıyafet uygulaması da hayata geçirildi. Çıkartılan son KHK ile birlikte, “anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” nedeniyle cezaevinde hükümlü ve tutuklu bulunanlar, duruşmalara badem kurusu ve gri renkte tulum giyerek getirilecek.
ERDOĞAN EMRETTİ GUANTANAMO ELBİSELERİ GELDİ

696 sayılı KHK kapsamında, “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” nedeniyle cezaevinde hükümlü ve tutuklu bulunanlar, duruşmalara badem kurusu ve gri renginde tulum giyerek getirilecek. Daha önce Guantanamo’daki tutuklularda olduğu gibi turuncu tek tip elbise uygulamasına geçileceğinin talimatını AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan vermişti. Özellikle hükümetin, Hizmet Hareketi mensubu ve haksız yere tutuklu onbinlerce kişinin hüküm giymedikleri halde hedef gösterebilmek için bu düzenlemeyi hayata geçireceği tartışmıştı.

Düzenlemeye göre, darbe sanıkları  ve yanısıra haksız tutuklu onbinlerce kişi badem kurusu kıyafetlerle duruşmaya gelecek.
Bazı kurumlar ve ihraç edilen personel sayıları şöyle: Yargıtay Başkanlığı’ndan 22 kişi, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 341 kişi, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlardan 245 kişi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan 12 kişi, TÜBİTAK’tan 45 kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan 53 kişi, Dışişleri Bakanlığı’ndan 10 kişi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan 19 kişi, İçişleri Bakanlığı’ndan 20 kişi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 61 kişi, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 360 kişi, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 392 kişi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 327 kişi…
Daha önce kapatılan Türk Genç İşadamları Vakfı ise yeni KHK ile açıldı. KHK’ler ile ayrıca, daha önce ihraç edilen 115 kişiye görevleri iade edildi.
Kanun Hükmünde Kararnameyle, askerlik görevlerini yerine getiren yükümlülerle terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanması sırasında yardımcı olan sivillerden Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak, silah altındakiler istemeleri durumunda terhis edilecek.
TSK’DE DÜZENLEME
Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan, istifa eden veya başka bir sebeple ayrılan 22 subayın rütbesi alındı. Türk Silahlı Kuvvetlerindeki uzman erbaşlara da zati demirbaş silah edinme hakkı sağlandı.
TAŞERON İŞÇİYE KADRO KHK’DE
696 sayılı KHK’ye göre taşeron işçiler, on gün içinde çalıştıkları idarenin hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birime, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı başvurabilecek.
696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçmesi, 4 Aralık 2017 itibarıyla çalıştırılmakta olanları kapsayacak.
Taşeron işçiler, sürekli işçi kadrosuna geçebilmek için yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınava alınacak. Sınavda başarılı olanların kadroya geçirilmesine ilişkin süreç 90 gün içinde sonuçlandırılacak.
ŞEKER KURUMU KAPATILDI
Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu ve Alkol Piyasası kapatıldı. Şeker Kurumuna ve Şeker Kuruluna yapılmış olan atıflar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yapılmış sayıldı.
Yargıtay’a 100 yeni üye tahsis edildi.
TERÖRLE MÜCADELE
696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, askerlik görevlerini yerine getiren yükümlülerle terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanması sırasında yardımcı olan sivillerden Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak, silah altındakiler istemeleri durumunda terhis edilecek.
17 KURUM KAPATILDI
695 sayılı KHK ile 7’si dernek, 7’si vakıf olmak üzere 17 kurum kapatılırken, daha önceden kapatılan bir vakıf açıldı, yurt dışında öğrenim gören 6 kişinin ise öğrencilikle ilişiği kesildi.