Kanada, Türkiye’den Gelenlerin İltica Başvurularını Kolaylaştırdı

Göçmen ve sığınmacılara kucak açmasıyla tanınan Kanada’da, ‘hızlandırılmış iltica başvurusu alınan ülkeler’ listesine Türkiye de eklendi. Bu karar, Kanada’da bulunan ve iltica etmek isteyen Türkiye vatandaşlarının işlemlerinin, mahkeme sürecine gerek görülmeksizin hızlandırılmış şekilde yapılması anlamına geliyor. Su kapsamda Türkiye vatandaşlarının iltica başvuruları mahkeme sürecinden muaf tutulacak.
KİMLER, NE ZAMAN BAŞVURABİLİR?

Kanada Göçmen Koruma Dairesi’in kararı 1 Ocak 2018’den itibaren yürürlüğe girecek. Başvurular sadece Kanada’da bulunan ve iltica kararı alan Türkiye vatandaşlarından alınacak. Bu başvurular, güvenlik taramasının ve gerekli onayların ardından, itiraz hakkının saklı tutulması kaydıyla, mahkeme süreci olmaksızın başlatılacak.
SEBEP TEHLİKE ALTINDAKİLERE YARDIM
Gazete Duvar’da yer alan haberde, Kanada hükümetinin bu politikası, kendi ülkelerinde tehlike altında olan kişilere hızla mülteci statüsü verilerek korunmalarını sağlama prensibine dayandığı belirtildi.  Haberde gerekçe olarak ise söz konusu ülkeden benzer gerekçelerle yapılan başvuruların artmış olması; bu ülkeden başvuruların yüksek oranda kabul görmesi ve bu ülkeye ilişkin ortak iddiaların incelenip onay verilmesi olarak sıralanıyor.