Dev Havayolları Türkiye’yi Terk Ediyor..

Başta batılı havacılık şirketleri olmak üzere 7 bayrak taşıyıcısı havayolu son bir yılda İstanbul uçuşlarını durdurdu. Buna alt marka şirketler de ekleniyor.
Beşi Avrupa’dan (Air France, Iberia, Swiss, Alitalia, Austrian) ve ikisi Amerika’dan (Air Canada, Delta) 7 bayrak taşıyıcısı havayolu son bir yılda İstanbul uçuşlarını durdurdu.
Bazıları alt markalarla (Air France, Mart 2018’den itibaren İstanbul uçuşlarını alt markası Joon ile yapacak) seferleri devam ettirseler de “bayrak taşıyıcısı” firmaların uçuşlarını durdurması “olumsuz” bir gelişme olarak sektör çevrelerinde de dikkatle izleniyor. Dünya‘dan İbrahim Ekinci‘nin haberine göre, marka ve güvenlik algısını temsil eden bayrak taşıyıcı şirketlerin uçuşlarını kesmesinin, özellikle seyahatlerinde konfor arayan yüksek gelir grubunda Türkiye algısını olumsuz etkilemesinden korkuluyor.
Uçuş iptallerinde şirketten şirkete asıl gerekçe değişse de birkaç neden öne çıkıyor. TÜROB Başkanı Timur Bayındır’a göre bu firmaların uçuşlarını iptal etmelerinin ana sebebi “Türkiye’ye talep düşüşü ve artan maliyetler karşısında THY’nin rekabet avantajı.” Pegasus CEO’su Mehmet Nane ise gelişmeyi Türk taşımacıların başarısı olarak değerlendirdi. Nane, “İstanbul’a olan talebin düşmesi bir yana bu Türk taşıyıcılarının başarısıdır. Bizimle mücadele etme fırsatı kalmadı. Özellikle fiyat konusunda da Türk taşıyıcılar öne çıktı” dedi.
Türkiye’ye uçuşlarını durduran diğer şirketler arasında Tayvanlı EVA ile Malezya Havayolları da var.