Romanya, Son Kralını Gözyaşları ile Uğurladı..

Tedavi gördüğü İsviçre’de hayatını kaybeden Romanya’nın son kralı Mihai I, bugün Curtea de Argeş Manastırı’nda düzenlenen ve onbinlerce kişinin katıldığı törenle toprağa verildi.

Doğu Avrupa’nın hayattaki son kralı unvanını da taşıyan Mihai I, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle geçen yılın Mart ayından bu yana İsviçre’nin Lozan kentinde tedavi görüyordu. 96 yaşında ölen Mihai I’in cenazesi Çarşamba günü Bükreş’e getirilerek, Kraliyet Sarayı’nda katafalka konuldu.

Üç gün boyunca 40 bin Bükreşli krala son görevini yerine getirmek için saray önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Kral Mihai I’in cenazesi bugün kraliyet treniyle Bükreş’ten 155 kilometre uzaktaki Curtea de Argeş şehrine uğurlandı. Halk yol boyunca kralın katafalkına sevgi gösterilerinde bulundu.
mihai
Povestea Trenului Regal. Cum arată şi ce foşti regi şi lideri comunişti l-au folosit
Geçen yıl Ağustos ayında kralın eşi Ana da hayatını kaybetmişti. Kral Mihai I, Curtea de Argeş Manastırı’nda eşinin yanına defnedildi.
Cenaze törenine çok sayıda yabancı devlet liderleri, Avrupa’nın birçok ülkesinden kraliyet mensupları katıldı.
10 YIL İKTİDARDA KALDI
Romanya, 1877 yılında Osmanlı’ya karşı bağımsızlığını ilan etti. 1881’de ülke yönetimi anayasal krallığa dönüştü ve baştaki hükümdar Carol I, kraliyet tacını giydi. Dört dönemlik kraliyet zincirinin son halkası Mihai I oldu. Toplam 10 yıl tahtta kalan Mihai I, ikinci dünya savaşı sonrası komünistlerin iktidara gelmesiyle ülkeyi terk etmek zorunda kaldı ve vatandaşlıktan çıkarıldı. 1989 antikomünist devriminden sonra Romanya, Mihai I’i yeniden vatandaşlığa kabul etti. Mihai I’in hayatı bundan sonra, Romanya ile İsviçre arasında devam etti.

Romanya’da halk, kraliyet dönemine özel bir sempati duyuyor. Gerek devletin tüm kurumlarıyla işlevsellik kazanması, gerekse her iki dünya savaşında izlenen siyaset bunda etkili. Ancak Mihai I’in faşizme karşı içte ve dışta verdiği siyasi mücadele ve kralın komünizmin gadrine uğraması, halkta daha özel bir sevgi oluşturdu. Mihai’nin ölümü nedeniyle ülkede 3 gün yas ilan edildi ve bayraklara siyah kurdele takıldı.
Kral Mihai’nin ölümünün ardından Romanya Kraliyet Ailesi’nin başına kralın en büyük kızı Prenses Margaret geçti.

doliu
Kral Mihai’nin ölümü nedeniyle ülke genelinde 3 günlük yas ilan edildi. Bayraklar yarıya indirildi