Çavuşesku’ya Karşı İlk Ayaklanma Bugün Timişoara’da Başlamıştı.. 28 Yıl Önceki Devrimde Hayatını Kaybedenler Anıldı

Bugün, Romen halkının Nikolay Çavuşesku diktatörlüğüne karşı ayaklanmasının ilk kıvılcımlarının atıldığı Timişoara’daki olayların 28.yıldönümü. Çavuşesku rejiminin yıkılışına giden ilk isyan olayları 16 Aralık 1989 tarihinde başlamıştı. Romen halkı bugün ihtilal kahramanlarını düzenlenen törenlerle saygıyla andı.
İlk kıvılcımın atıldığı Timişoara da anma törenleri saat 11’de başladı. Yerel Konseyin düzenlediği programa 89 ihtilal dernek temsilcileri ve çok sayıda resmi ve sivil kurum ve kuruluş katıldı.
Daha sonra ihtilal anısına Ulusal Opera binasında 28 yıl önce yaşanan olaylarla ilgili bir resim sergisi açıldı. Akşam saatlerinde ise isyanın başladığı kilisenin önünde bir yürüyüş yapılacak. Bu arada ihtilalde hayatını kaybedenler için bir günlük yas ilan edildi.
foto 2(2)
İLK KIVILCIM TİMİŞOARA’DA YAKILDI
Çavuşesku rejimini sona erdiren ayaklanmanın başlangıç noktası Timişoara (Temeşvar) kentiydi. Polisin muhalif rahip Laszlo Tokes’i gözaltına alma girişimi bardağı taşıran son damla oldu.
Despot rejime karşı ilk ayaklanmanın yaşandığı Timişoara şehrinde yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetmiş, 296 kişi de yaralanmıştı.