’Adalet Reformu’ Protestoları Devam Ediyor..

Romanya’da, aylardır şiddetli protestolara hedef olan Adalet reform paketinin parlamentodaki görüşmelerinde son aşamaya gelindi. Önümüzdeki Salı günü ele alınması beklenen reforma karşı çıkan Romen halkı, başkent Bükreş’te yeniden sokağa çıkarak protestolarına devam ediyor.

Hükümet binasının önündeki Victoria Meydanı’nda toplanan Romenler, sosyal demokrat iktidarın, yargı sisteminin yönetimini Adalet bakanlığının, dolayısıyla da iktidarın kontorolü altına veren ve bağımsız savcılığı ortadan kaldıran düzenlemeye karşı çıktı.
Hükümetin geçtiğimiz yıl düzenlenen seçim kampanyasında böyle bir taahhütte bulunmadığını belirten göstericiler, Salı günü son görüşmeleri yapılacak reformu, “İstifa”, “hırsızlar” ve “Yolsuzluk değil adalet” sloganları ile protesto ettiler.

Gazeteci Lucian Mîndruta, Euronews’a bu reformun sosyal demokratların seçim kampanyasında verdiği bir söz olmadığını vurgulayarak halkın eylemleriyle iktidara ciddi bir işaret gönderdiğini dile getirdi: “Burada yaşayan insanlar, hükümetin, adalet düzenlemeleriyle ilgili ne yapmak istediklerini insanlara söylemesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu seçimlerden önce söylemeliler. ‘Hey, biz bu adalet sistemini ele geçirmek istiyoruz. Özgürlüklerinizi sınırlamak istiyoruz. Bağımsız savcılardan kurtulmak istiyoruz’ diye seçimden önce söylemeliler. Bence bunu yapmamaları, o kadar da kolay kazanamayacakları anlamına geliyor.”

ciolos
Gösterilere muhalefet lideri, eski Başbakan Dacian Ciolos da destek verdi
Gösterilere destek veren muhalefet lideri, eski Başbakan Dacian Ciolos, eğer tepkilerini kararlı bir biçinmde gösterirse sivil toplumun değişiklik yaratabileceğine inandığını söyledi:
“Adaletin yasalarına saldırı devam ediyor. Çünkü bu yapılanı tartışma ya da karar olarak adlandıramayacağım. Parlamento’da bu konu tartışılmadığında, muhalefet kendi görüşünü dile getirebilme konusunda zorlandığında, buna demokrasi diyemezsiniz.”
Romanya’daki adalet yasalarında yapılmak istenen değişiklikler, komünist rejimin çöküşünden bu yana en büyük protesto gösterilerine sahne oluyor. Adalet Bakanı Tudorel Toader tarafından 18 Ekim’de açıklanan reform paketiyle, yolsuzlukla mücadele, terörle mücadele, genel savcıların atanması ve adli denetim yetkisinin Yüksek Meclis Konseyi’nden, Adalet Bakanlığı’na devredilmesi öngörülüyor.
Avrupa Komisyonu, Romen makamlarına, adalet sistemini yeniden düzenleyen kararnamenin ülkede hukukun üstünlüğü ilkesini zedeleyeceği tehlikesine dikkat çekerek, bu alandaki değişiklikler konusunda hükümeti uyardı.
ABD Dışişleri Bakanlığı da Romanya Parlamentosu’nu, “hukukun üstünlüğünü zayıflatacak ve yolsuzlukla mücadeleyi tehlikeye atacak teklifleri reddetmeye” çağırdı. (Euronews)