Yunan Yargıç ve Savcılar: Yargı Politikacıların Övgüsüne göre Karar Veremez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasilerden 8 darbeci askerin iade edilmesini bir kez daha talep etmesi, Yunanistan Yargıçlar ve Savcılar Birliği’ni (ENDE) kızdırdı.
Erdoğan’ın “Yunan yargısına olan saygısının sarsıldığı” ve “Yunanistan’da yargı sisteminin belli bir yere kadar işlediği” açıklamalarına sert tepki gösteren ENDE,  Yunanistan’da yargının bağımsızlığına vurgu yapılan bir açıklama yayınladı.
Yaşanan süreci özetleyen ENDE, 2 Şubat 2017 tarihinde Avrupa Yargıçlar Birliği’ne gönderdikleri yazıya atıf yaparak, 8 askerin Türkiye’ye iade edilmeleri halinde hayatlarının tehlikeye gireceğine ve işkenceye maruz kalacaklarına ilişkin kanaatlerini yineledi. Sözkonusu yazıda Yunanistan Yüksek Mahkemesi’nin bu yönde  26 Ocak 2017’de aldığı nihai karar da hatırlatıldı. ENDE’nin açıklamasında “Yunan yargısı, üçüncü ülke vatandaşlarını iade konularında tek yetkili organdır. Kararını Yunan ya da yabancı siyasilerin övgü ve onaylamasına bağlı kılmamaktadır.” ifadeleri yer aldı.
“4 BİN YARGIÇ VE SAVCI İŞTEN ATILIP HÜCREYE KONDU”
Erdoğan’ın “Türk yargı sistemi diğer Avrupa ülkelerinden daha adildir” sözlerini de eleştiren ENDE, 15 Temmuz 2016’dan hemen sonra Uluslararası Hakimler Birliği’nin Türkiye’de 4 bin hakim ve savcının toptan işten atılmasına tepki gösterdiği vurgulandı. Çok sayıda hakim ve savcının neyle suçlandıklarını bilmeden hücrelerde tutulduğunun altı çizildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz gecesi Yunanistan’a sığınan 8 askeri iade etmesi için Yunan hükümetine baskı yapıyordu. Son defa dünkü ziyaretinde de aynı talepte bulunan Erdoğan’a Yunan siyasiler yargı bağımsızlığı sebebiyle herhangi bir girişimde bulunamayacakları cevabını vermişti.
(tr724)