‘Yargıdan Kaçıyorum diye Tutuklandım, 13 Aydır Yargı Benden Kaçıyor"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verildi, yeni duruşma 14 Şubat 2018’e ertelendi.
Geçen yıl 4 Kasım’da tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması 399 gün sonra ilk kez yapıldı. Duruşma uluslararası katılımcıların, gözlemcilerin, milletvekillerinin güvenlik gerekçesiyle salona alınmamaları kararıyla başladı. Duruşma Ankara Adliyesi’nden Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki bir salona alınmıştı.
Demirtaş SEGBİS ile bağlanmayı kabul etmeyerek duruşmaya katılmadı. Savcı, Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamını istedi. Kararı değerlendiren mahkeme Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına hükmetti. Duruşma 14 şubat 2018 tarihine ertelendi
Demirtaş’ın avukatları gün içinde  söz alarak, duruşmayı izlemek için gelen kişilerden çok az bir kısmının salona alınmasını, yabancı heyetin duruşmaya alınmamasını ‘aleniyet ilkesi’ne aykırı olduğunu söyledi. Bir avukat da, “Daha düne kadar Ankara Adliyesi’nde görülecek olan dava bir anda Sincan Cezaevine alınıyor. Demirtaş’ın, 5 aydır tutukluluk durumu ile ilgili incelemesi başvurularımıza rağmen yapılmıyor. Bütün bunları değerlendirdiğimizde mahkemenin ciddiyetsiz ve kötü niyetli davrandığını görüyoruz” dedi.
Bunun üzerine mahkeme başkanı, “Ankara Adliyesi’nde 10 avukatın bir arada oturabileceği imkanlara sahip bir duruşma salonu yok. Sizin, duruşmanın daha büyük bir salona alınma talebiniz üzerine komisyon kararıyla duruşma bu salona alındı. Şimdi bütün avukatlar güzel güzel yerlerinde oturuyor. Önlerinde mikrofon. Buna rağmen bizim kötü niyetli olduğumuzu söyleminiz beni gerçekten üzdü’ diye karşılık verdi.
Mahkeme daha sonra ara kararını açıklamak için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar vererek, bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için ilgili yerlere müzekkere yazılmasına hükmetti. Ayrıca dosyadaki eksik bilgi ve belgelerin istenmesi için bazı mahkeme ve il emniyet müdürlüklerine de müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı 14 Şubat 2018 tarihine erteledi.
Selahattin Demirtaş’a ait Twitter hesabından yapılan paylaşımda ise Demirtaş, “Daha önceleri hali içler acısı olan bir yargı vardı. Şimdi o yargı bile yok. Adalet Saraylarında adalet yazısı iyice silindi. Geriye sadece Saray kaldı. Sözde yargıdan kaçıyorum diye tutuklandım, on üç aydır yargı benden kaçıyor. Bu suçları işleyenler yine bir gün yargı önünde hesap verecekler. Biz değil, Saray’ın önünde iki büklüm eğilenler tarihe utanç olarak geçecekler.” dedi.
SORUŞTURMA DİYARBAKIR’DA BAŞLATILDI: 142 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu dava Diyarbakır’da açılmış ardından güvenlik gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderilmişti. Demirtaş hakkında ‘terör örgütü kurma, yönetme, örgüt propagandası, suç ve suçluyu övme’ suçlamalarıyla 142 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.