Yunanistan’da 22 Dernek ‘Erdoğan Gelmesin’ Bildirisi Yayınladı

Erdoğan’ın Yunanistan’a yapacağı gezide Batı Trakya’yı da ziyaret edeceğini açıklamasından sonra 22 dernek bildiri yayınladı. Bildiride, “Memleketimizle ilgili söyleyecek yeni şeyleri mi var? Türk vatandaşlarının ‘tadını çıkardığı’ demokrasiden bize bir şeyler mi getirecek?” ifadeleri yer aldı. Sokaklara ‘İstenmeyen’ afişleri asıldı.
Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde faaliyet gösteren 22 dernek yayınladıkları ortak açıklamayla AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 8 Aralık Cuma günü gerçekleştireceği ziyaretine tepki gösterdi.
Azınlıkça‘nın yerel basını kaynak göstererek verdiği habere göre, Yunanistan Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanlığına “Erdoğan’ın Trakya ziyaretine hayır” başlığı adı atlında gönderilen mektupta “Artık egemenliğinizi uygulayın!” denildi.
Bildiride “Önümüzdeki günlerde ‘yeni sultan’ Tayip Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti sadece Atina değil, aynı zamanda Trakya ziyaretine de, hazırlanıyor! Hakan Çavuşoğlu’nun bölücü çığlıklarından sonra ve daha yerel toplum sakinleşmemişken, şimdi de patronunu bize getirecekler” ifadeleriyle başlayan mektupta “Memleketimizle ilgili söyleyecek yeni şeyleri mi var? Türk vatandaşlarının ‘tadını çıkardığı’ demokrasiden bize bir şeyler mi getirecek?” ifadeleri yer alıyor.
Açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın “sadece fanatikleştirmek, bölgedeki Yunan egemenliğini ‘grileştirmek’ ve azınlıktaki uç unsurları güçlendirmek için geldiği” ifade edilirken “Bu tür giderek artan bir tahrike müsaade edilmesinde hükümetin büyük sorumluluğu var, oysa ki 2004 yılında başlayan bu ziyaretlere bir son vermeliydi” de deniliyor.
ERDOĞAN ‘İSTENMEYEN KİŞİ’
Öte yandan Gümülcine’de (Komotini) Erdoğan’ın Batı Trakya ziyaretine karşı çıkanların hazırladığı afişleri sokaklarda yapıştıran üç kişi gözaltına alındı.
Yerel Hronos gazetesinin haberine göre Moskof sokağında Erdoğan’ın fotoğrafının ve “istenmeyen adam” ifadesinin yer aldığı afişleri sokak direkleri ve duvarlara yapıştıran biri üç kişi gözaltına aldı.
İlgili şahısların afiş yapıştırmak için gerekli izinleri olmadığı ve Gümülcine Belediye Meclis üyesi dahil üç kişinin ifade vermek üzere Gümülcine Emniyet Müdürlüğüne götürüldükleri kaydedildi. Gözaltına alındıktan iki saat sonra serbest bırakılan üç kişi hakkında iddianame hazırlanmazken, polisin olayla ilgili ön soruşturma başlattığı öğrenildi.
HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: SADECE NAMAZ KILIP YEMEK YİYECEK
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Tzanakopulos ise yaptğı açıklamada Recep Tayip Erdoğan’ın Yunanistan’a yapacağı ziyaretin büyük önem taşıdığını belirtti.
Bir Türk Cumhurbaşkanının 65 yıl sonra ilk kez Yunanistan’ı ziyaret edecek olması hasebiyle ziyaretin son derece önemli olduğunu ifade eden Tzanakopulos “Kendisini hoş karşılayacağız ve iki ülkeyi ilgilendiren bütün önemli konuları masaya yatıracağız. Ege’deki durum, mülteci-göçmen sorunu, ekonomik ilişkiler, ticaret, ulaştırma ve enerji gibi konular görüşülecek” dedi.
Sözcü, Erdoğan’ın Batı Trakya’yı ziyaret edecek olmasıyla ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu ziyareti fobiyle karşılamıyoruz. Aksine dinî inançlarını yerine getirme çerçevesinde, dindaşlarının ikamet ettiği bir bölgeyi ziyaret edeceğini düşünüyoruz. Bu makul bir ziyarettir, ancak hükümetin Lozan Atanlaşması’nın geçerli olmaya ve onu imzalayanları bağlamaya devam ettiğini vurguladığını hatırlatırım. Erdoğan’ın Batı Trakya ziyareti namaz ve özel bir yemek içermektedir, başka tür bir etkinlik olmayacaktır.”