Romanya Kralı Mihai Hayatını Kaybetti..

Doğu Avrupa'nın son kralı Mihai I, İsviçre'de tedavi gördüğü hastanede 96 yaşında hayatını kaybetti.

İsviçre’de tedavi gören Romanya’nın son kralı Mihai I, 96 yaşında hayatını kaybetti. Romanya Kraliyet ailesinden yapılan açıklamada Kral Mihai’nin bugün öğle sıralarında hayatını kaybettiği duyuruldu.
İsviçre’de 96 yaşında ölen eski kral, 1900’lerin ilk yarısında iki kez ülkeyi yönetmişti. 1947 yılında komunist rejimin ülke yönetimine el koymasından sonra tahtı bırakıp yurt dışına sürgüne giden kral, kanser tedavisi görüyordu.
Sürgüne gittikten sonra vatandaşlıktan çıkarılan kral, 1997’de tekrar vatandaşlığa kabul edilmişti.
Romanya’yı 1927-1930 ve 1940-1947 arasında iki ayrı dönemde yöneten kral, kanser tedavisi görüyordu.
Document1
İKİ DÖNEM HÜKÜMDARLIK YAPTI
25 Ekim 1921, Sinaia Kraliyet Sarayı’nda dünyaya gelen Mihai, 1927’de, büyükbabası Ferdinand’ın ölümünden sonra, tahta geçti. Hâlâ küçük olduğu için, amcası Prens Nicholas’tan oluşan bir bakanlık konseyi kuruldu; Patrik Miron Cristea; ve Yüksek Mahkeme başkanı Gheorghe Buzdugan oldu. Konsey etkisiz kaldı ve 1930’da, Carol Romanya’ya döndü ve oğlunun yerine kral oldu. Mihai tahtın vârisi olma yolunda vasiyete geri döndü ve Alba-Iulia’nın Büyük Voyvodası unvanını aldı.
II. Carol 1940’da görevden alındı ve Mihai bir kez daha kral oldu. Askeri diktatör Ion Antonescu liderliğindeki hükümet uyarınca Romanya, Nazi Almanyası ile uyumlu hale geldi.  1944’de Mihai, Antonescu’ya karşı bir darbeye katıldı, yerine Constantin Sănătescu’yu atadı Daha sonra Müttefiklerle ittifak olduğunu ilan etti. Mart 1945’teki siyasi baskılar Mihai’yi Petru Groza’nın başında bulunduğu Sovyet yanlısı bir hükümet atamaya zorladı. Ağustos 1945-1 Ocak 1946 yılları arasında Mihai, “kraliyet grevine” başladı ve başarısız bir şekilde, Groza’nın Komünist kontrolündeki hükümetinin aldığı kararları imzalamayı reddetti. Kasım ayında kuzenlerinin düğününe katıldı, gelecekteki İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve Londra’daki Yunanistan Prensi Philip’te düğüne katıldı. Kısa süre sonra, 30 Aralık 1947 sabahı, Groza, Mihai ile görüşmek istedi ve bu görevden onu istifaya zorladı. Mihai, zorla sürgüne gönderildi, bütün varlıkları ve mülklerine el konuldu. Vatandaşlıktan da çıkarıldı. 1948’de Bourbon-Parma Prensesi Anne ile evlendi, beş kızı oldu.
Doğu Avrupa’nın son kralı olan Mihai, İsviçre’de kanser tedavisi görüyordu. Mihai’nin eşi Kraliçe Anne (Ana) ise geçen yıl 1 Ağustos 2016 tarihinde hayatını kaybetmişti