Zarrab 4. Kez Tanık Kürsüsünde… Davada Yayınlanan Telefon Kaydı: “Beyefendi, Obama’yı Arayacak”

ABD’deki davada sanıkken tanık olan Reza Zarrab’ın ifadesinin 4. günü başladı. Halkbank Yöneticisi Mehmet Hakan Atilla’nın tek tutuklu sanık olduğu davada duruşmalar geçen hafta salı günü başlamıştı. Tanık sıralamasında 6. sırada olan Zarrab, Çarşamba günü ifade vermeye başlamıştı. Normalde Cuma günü bitmesi beklenen savcılık sorgusu bugüne sarktı. Savcılık ifadesinin bugün tamamlanması halinde yarın Zarrab’ın çapraz sorgusu başlayacak. Bu süreçte Halkbank Yöneticisi Atilla’nın da avukatları sorguya dahil olacak.
Duruşmadaki bir ses kaydında
Cuma günü duruşmanın başında Yargıcı Richard Berman, ileride “birçok şeyi etkileyebilecek” bir ses kaydı olduğunu ve savcılığın bu ses kaydını sunmadan önce “davanın selameti” açısından bu ses kayıtlarının doğrulanmasını istediğini söylemişti. Kaydı “hafife almak” istemediğini belirten yargıç doğrulamanın birkaç yöntemi olabileceğini, bunlardan birinin de Zarrab’ın şahsen doğrulaması olabileceğini belirtmişti.
Duruşmadaki yayınlanan bir tapede, Zarrab ile bir kişi arasında geçen konuşmada, ‘Beyefendi’nin Başkan Obama’yı arayacağı bilgisi yer alıyor
[Canlı Anlatım]
Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada Reza Zarrab, ifade vermeye başladı.
Davayı izleyen gazeteci Adam Klasfeld, Zarrab’ın kravatsız bir takımla mahkemeye geldiği bilgisini paylaştı.
Zarrab ile Süleyman Aslan arasında geçen konuşma: ‘Bu miktarlar gıda ihracı için uygun olmayabilir ‘
Süleyman Aslan’ın Zarrab’a attığı bu mesaj mahkemede okundu: Bu miktarlar gıda ihracı için uygun olmayabilir
Savcı: Buradan ne anladın?
Zarrab: Burada söylemek istediği; İran’dan transfer edilecek miktar çok büyük olduğu için, gıda ticareti miktarı ile açıklanamaz.
Zarrab bunun üzerine transferleri 5 milyon dolar’lar halinde yapabileceğini söylüyor.
Aslan da bunun daha iyi olacağını söylüyor. Zarrab devamında “hayali gıda ticaretinin” takibinin yapılamaması için neler yapıldığını anlatıyor.
Bunun için Süleyman Aslan ile ticaretin gerçekmiş gibi görünmesi için defalarca konuştuklarını anlatıyor.
18:44: Zarrab hayali gıda ticaretinde yaptığı “iki hatayı” açıkladı
Reza Zarrab “hayali gıda ticareti” sırasında iki belgede hata yapıldığını açıkladı. Birincisinin miktarın fazlalılığı ile ilgili olduğunu söyledi. İkinci hatanın ise buğday ticareti belgelerinde malın orijinini Dubai olarak göstermeleri olduğunu açıkladı.
Bunun üzerine savcı sordu: Bu neden bir hata olsun?
Zarrab: Çünkü buğday Dubai’de yetişmiyor.
Geçen duruşmada yayınlanan ses kaydında da Mehmet Hakan Atilla, Zarrab’a Dubai’de gıda üretimi yapılmadığı için nasıl ticaretini yapacaklarını sormuş, Zarrab da Dubai’deki toptancılardan temin edilen gıdaların İran’a gönderileceğini ifade etmişti.
Atilla ile Zarrab arasındaki gıda ticareti konuşmaları: ‘Yükleme belgeleri (konşimentolar) daha titiz hazırlanmalı’
Reza Zarrab, tutuklu sanık Mehmet Hakan Atilla ile direkt konuşmaları hakkında mahkemede ifade veriyor:
Zarrab, Atilla’nın gıda ticaretinin gerçek görünmesi konusunda endişeleri bulunduğunu ve kendisine “Yükleme belgelerinin (konşimentolar) daha titiz hazırlanmalı” dediğini aktardı.
Burada verdiği örnekte de Zarrab, Atilla’nın kendisine, “Yalnızca 14 ton taşıyabilen bir gemide 25 ton var yazılmasın” dediğini aktarıyor.
19:35: ‘Atilla perde arkasındaki düzenleyici’ yorumu
mehmet-hakan-atilla
Duruşmada bulunan muhabirlerden Pete Brush, Zarrab’ın Pazartesi günü vermeye başladığı ifadelerden, iddia makamının, “Halkbank eski genel müdür yardımcısı Atilla’nın perde arkasındaki düzenleyici olduğu” tezini yerleştirmeyi amaçladığı yorumunu açıkladı.
Brush, Reza Zarrab ile Mehmet Hakan Atilla arasındaki direkt konuşmaların buna dayanak olarak ortaya konulduğu yorumunu yapıyor.
Zarrab, dinletilen ses kaydının Süleyman Aslan’a verilen rüşvetle ilgili olduğunu söyledi
zarrab-happani
Happani ve Zarrab arasında geçen ses kaydı şöyle;
Happani: Ne kadar göndereceksin?
Zarrab: Bilmem ki, gıdaya falan ne kadar verdik ona bir bak. Toplamda ona göre bir hesap çıkarıp göndeririz.
Duruşmada söz alan Zarrab, “Burada söylemeye çalıştığım şey, Süleyman Aslan bankanın en tepesinde ve bankayı yönetiyor… Bu iş için gereken tüm yetkiye sahip.” dedi.
Duruşmada Zarrab ve yardımcısı Abdullah Happani arasında geçen bir başka telefon konuşması tapesi yer aldı. Burada Halkbank’tan çekilip gönderilecek parayı konuşuyorlar. Savcı, Zarrab’a Türkçe telefon konuşmasının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını sordu. “Evet sayın savcı, yansıtıyor” diyen Zarrab, Happani’yle Halkbank’tan gönderilen parayı konuştuklarını söyledi. Kayıt delillere eklenecek.
Zarrab ile bir kişi arasında geçen konuşma tapesi: ‘Beyefendi, Başkan Obama’yı arayacak” 

Reza Zarrab’ın dördüncü gün ifadesi sürerken, eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları, ABD hükümetinin, Zarrab’ın ABD’deki cezaevinden Azerice olarak yaptığı telefon konuşmalarının kayıtlarını zamanında mahkemeye ve kendilerine ulaştırmadığını iddia etti.
Söz konusu telefon konuşmalarının avukatlara iletilen özetleri, duruşmayı takip eden The Daily Beast muhabiri Katie Zavadski tarafından paylaşıldı.
Zarrab ile bir erkek arasında geçtiği iddia edilen konuşmanın özeti şöyle:
“Erkek konuşmacı, İbrahim konuşmaları dinlerken, Sheyda adlı kadın avukatla görüştüğünü söyledi. Erkek, Sheyda’nın Mevlüt ve Bekir’le görüştüğünü, Beyefendi (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) ile de görüşeceğini ve gerekirse (dönemin ABD Başkanı) Obama’yı aramasını isteyeceğini söyledi.
Danışmanı bunun sadece Reza’nın sorunu olmadığını, ülke meselesi olduğunu söyledi. Yarın Sheyda, Bekir ile konuşup Beyefendi’ye de haber verecek.
Erkek, Zarrab’a İbrahim’in sürece dahil olacağını, Mevlür, Bekir ve Beyefendi’nin başkanı arayacağını söyledi.”
Bir diğer telefon konuşmasında ise Zarrab’ın hapishaneden çıkmak için yalan söylemek zorunda olduğunu ifade ettiği belirtildi. Mahkemeye sunulan belgelerden, telefon konuşmalarının geçen yıl Ekim ve Kasım aylarında yapıldığı görülüyor.
Atilla’nın avukatları hükümetin kendilerine ilettiği telefon konuşması kayıtlarının Azerice özet olduğunu ve konuşmanın içeriğinin anlaşılmasının çok güç olduğunu bildirdi.
Duruşmaya iki dakika ara verilirken, Mehmet Hakan Atilla’nın avukatlarından ses itiraz geldi. Avukatlar, Zarrab’ın cezaevinde yaptığı konuşmaların kayıtlarını yayınlayıp, yalan söylemeye meyilli olduğunun bu kayıtlardan anlaşıldığını savundu.
ABD’li Gazeteci: Beyefendi ile Erdoğan ifade ediliyor
Gazeteci Katie Zavadski duruşmada dinletilen ses kayıtlarına göre Zarrab’ın avukatlarının Erdoğan ile irtibatta olduğunun anlaşıldığı söyledi: Şunları aktardı; “Bu görüşmeler Sarraf’ın tutuklanmasından sonra gerçekleşmiş ancak Obama ile ilgili ifadelere bakılırsa görüşmelerin üzerinden epey zaman geçmiş. Görünüşe göre, Zarrab’ın avukatı, müvekkilinin durumuyla ilgili olarak Erdoğan tarafıyla irtibat halindeydi. Zira dinletilen ses kaydındaki görüşmenin özetinde “Danışman, bunun sadece Reza meselesi olmadığını, milli mesele olduğunu söylüyor.
Duruşmada Savcı: “Gerçekte altın (İran yerine) hangi ülkeye gönderiliyordu?” diye bir soru yöneltti.
Zarrab: “Tamamı Birleşik Arap Emirlikleri’ne gidiyordu.” cevabını verdi.
Zarrab ile Happani arasında geçen bir konuşma daha dinletilip kanıt dosyasına eklendi. Sarraf, konuşmanın Atilla’nın bir evrak işini halletmesiyle ilgili olduğunu söylüyor.
Zarrab: “(Evrak işiyle ilgili) Bankada hem Aslan’la hem Atilla’yla konuştum
Zarrab: Türkiye’de hapisten çıkmak için rüşvet verdim
Zarrab: “Türkiye’de hiç hapse girdiniz mi?”
Zarrab: “Evet, tutuklanıp sonra hapse atıldım. Sonra salıverildim.”
Soru: Tahliye edilmek için bir ödeme yaptın mı?
Zarrab: Evet sayın hakim.
Soru: Bu ödemeler rüşvet miydi
Zarrab: Kısmen
Tahliyesinin ardından Zarrab Halkbank’a gitmiş.
Soru: Halkbank’ta kimle konuştun?
Zarrab: Halkbank Genel Müdürüyle.
(Bu noktada GM Süleyman Aslan değil ondan sonra gelen kişi Ali Fuat Taşkesenlioğlu)
Duruşmaya öğle yemeği arası verildi.
(TR724)