Romanya Milli Günü Törenlerle Kutlandı

1 Aralık Romanya Milli Günü, ülke genelinde ve yurt dışı temsilciliklerinde düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı.
Başkent Bükreş’teki milli gün kutlamaları, Piata Arcul de Triumf’da (Zafer Takı) düzenlenen törenlerle gerçekleştirildi. 15 bin Romen vatandaşının izlediği askeri geçit töreni renkli görüntülere sahne oldu.
Hep birlikte okunan Milli Marş’tan sonra Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis buradaki anıta çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.
kl (2) kl (3)Kutlamaların düzenlendiği meydanda Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile birlikte Başbakan Mihai Tudose, eski cumhurbaşkanları ve diğer devlet erkanı yer aldı. Buradaki törenlerde aralarında Türkiye Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin de bulunduğu çok sayıda yabancı ülke temsilcileri de yer aldı.
Tören alanında vatandaşlarla tokalaşan Cumhurbaşkanı Iohannis, 1 Aralık Ulusal Günü nedeniyle yayınlandığı tebrik mesajında daha güçlü ve müreffeh bir Romanya için birlik – beraberlik çağrısı yaptı.
Program, Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı kolluk kuvvetlerinin yürüyüş ve gösterileri ile sona erdi.
KOALİSYON ORTAĞI İKİ LİDER TÖRENLERE KATILMADI
Ancak törenlere son günlerde tartışılan Adalet sistemi üzerindeki tartışmaların gölgesi düştü.
İktidardaki parti liderleri; Liviu Dragnea ile Calin Popescu Tariceanu’nun törene katılmamaları dikkat çekti.
Hükümet koalisyonunu oluşturan iki iktidar ortağı; Liviu Dragnea ile Calin Popescu Tariceanu, son zamanlarda ‘siyasilere yolsuzluk affı’ getireceği iddiasıyla tekrar ülke genelinde yükselen protestolara rağmen yasa değişikliklerini savunuyorlar.
1 ARALIK 1918 BÜYÜK BİRLİK GÜNÜ NE ANLAMA GELİYOR?
‘Büyük birlik günü’ olarak tanımlanan 1 Aralık, Romanya’nın en büyük milli bayramı. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Romanya, Transilvanya’yı topraklarına dahil etti. Bu birleşme 1 Aralık 1918’de Alba Iulia ilinde düzenlenen törenlerle kutlandı. Başkent Bükreş’ten sonra en büyük kutlamalar Alba Iulia ilinde gerçekleştiriliyor.