Dünya Basını: Erdoğan İktidarı İçin Utanç Verici

Reza Zarrab’ın New Yorkt’ta Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanıklık yapması ABD basınında geniş yer buldu.

Zarrab davasını dünya basınının gündeminde: Pop yıldızı bir karısı, yatları, özel jeti, 10 milyon dolarlık sanat koleksiyonu ve jüriye anlatacak ilginç bir hikayesi var…Altın tüccarı, eski Türk yetkiliye rüşvet verdiğini söyledi.
Reza Zarrab’ın New Yorkt’ta Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tanıklık yapması ABD basınında geniş yer buldu.
NYT: ZARRAB RÜŞVETİ İTİRAF ETTİ
New York Times gazetesi “Türk İşadamı Jüriye Yetkililere Nasıl Rüşvet Verdiğini Anlattı” başlığını kullandı. Haberde Zarrab’ın mahkemede jüriye, Amerika’nın İran’a uyguladığı yaptırımları delmek için Halkbank ile anlaşma yapmak amacıyla eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a nasıl rüşvet verdiğini anlattığı ifade edildi.
“Zarrab, Çağlayan’a 50 milyon doları aşan miktarda rüşvet verdiğini açıkladı” denilen haberde
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’de görülen davanın siyasi ve uydurma olduğunu söylediğinin de altı çizildi.
WP: TAKAS OLMAYINCA KONUŞTUM
Washington Post ise Zarrab’ın çok tanınan bir sima olması nedeniyle kara para aklamasının riskli olacağı kaygısını duyan bir bankacıyı eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 50 milyon doların üzerinde rüşvet vererek ikna ettiğini anlattığını yazdı.
Gazete, Zarrab’ın Amerikalı yetkililerle işbirliği yapmaya; mahkum takası anlaşması yapılması girişiminin başarısız olmasının ardından karar verdiğini aktardı.
NBC: ANLATACAK ÇOK ŞEYİ VAR
NBC News televizyonu ise Zarrab’la ilgili haberine “Pop yıldızı bir karısı, yatları, özel jeti, 10 milyon dolarlık sanat koleksiyonu ve Manhattan’daki jüriye anlatacak ilginç bir hikayesi var” diyerek başladı.
Haberde Zarrab’ın tanıklığının Washington ve Ankara arasında gerilime neden olabileceği ve ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delinmesi suçlamasıyla görülen davanın Türk-Amerikan ilişkileri için bir sınav olduğu kaydedildi.
Haberde, “Tercüman aracılığıyla konuşan Zarrab, 2011 ve 2012’de Türk ve İranlı banka yetkilileriyle İran fonlarını gizlice yurt dışına çıkartma konusunda yaptığı görüşmeleri anlattı” denildi
Haberde Sarraf’ın kendisini aracı olarak kullandıklarını söylediği de aktarıldı.
ABC: BAKANA 50 MİLYON DOLAR RÜŞVET
ABC News haber kanalı da internet sitesindeki haberinde Reza Zarrab’ın dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a İran’a yaptırımları delmekte arabulucu olması için 2012’de 50 milyon dolardan fazla rüşvet verdiğini söylediğini yazdı.
Haberde, Mehmet Hakan Atilla’nın Reza Zarrab’ın Türk sanatçı Ebru Gündeş’le evli olması nedeniyle tanınan bir isim olduğu gerekçesiyle birlikte altın ticaretine girmek istemediğini, reddedilen Zarrab’ın Çağlayan ile biraraya gelerek kendisine Atilla’yı ikna etmesi için 50 milyon dolardan fazla rüşvet verdiğini anlattığını yazıyor.
FT: ERDOĞAN HÜKÜMETİ İÇİN UTANÇ VERİCİ
İngiliz Financial Times gazetesi, Reza Zarrab’ın New York’ta süren davada eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a rüşvet verdiğini itiraf etmesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti için utanç verici bir gelişme olduğunu yazdı.
Gazetenin internet sitesindeki haberin başlığı, “Altın tüccarı, Amerikan mahkemesinde eski Türk yetkiliye rüşvet verdiğini söyledi” şeklinde olurken, Zarrab’ın, Çağlayan’a, İran’a yönelik yaptırımların yasa dışı yollarla delinmesine yardımcı olması için ödeme yaptığı belirtildi.
RÜŞVETİN BELGESİ MAHKEMEDE
Haberde savcıların daha sonra Zarrab’ın yaptığı ödemelerle ilgili e-posta ve belge kayıtlarını gösterdiği, belgelerde yer alan “CAG’a nakit” notunun Çağlayan’ı kastettiği belirtildi.
Financial Times’ın haberinde Çağlayan da dahil olmak üzere, Atilla dışındaki sanıkların ABD’de tutuklu olmadığı hatırlatıldı.
Gazete New York’taki davanın ABD-Türkiye ilişkilerini daha da kötü bir hale getirebileceğine dikkat çekti.
Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil Türk yetkililerin davayı “Ankara’ya karşı bir Amerikan komplosu” olarak lanse ettikleri de hatırlatıldı.