Euobserver, Gazeteci Ayşenur Parıldak Analizi Yayınladı: AB Bu Mahkumiyete Sessiz Kalamaz!

ALİ HAYDAR ARSLAN, BRÜKSEL

Brüksel merkezli saygın haber sitelerinden EUobserver’da gazeteci Ayşenur Parıldak’la ilgili bir haber analiz yayınlandı. Zaman gazetesinde çalıştığı için 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Parıldak, attığı tweetler ve telefonunda ByLock olduğu iddiasını yalanlamasına rağmen geçen hafta mahkum edilmişti.
EUObserver’da yayınlanan haber analizde, Avrupa Birliği (AB) Parıldak’ın mahkumiyetine karşın sessiz kalmakla eleştiriliyor. Habere göre, Eylül ayında Parıldak’a Şahnuş Hürriyet Ödülü veren Oslo merkezli Vigdis Vakfı mahkumiyet kararına sert tepki gösterdi. Vakıf Başkanı Anne Christine Kroepelien, Parıldak’ın mahkemelerine katıldığını, ‘terörist’ olduğuna dair şimdiye kadar kendisine en ufak bir delil gösterilmediğini söyledi. AB’yi Erdoğan’ın otoriterliği karşısında sessiz kalmakla suçlayan Kroepelien, Parıldak’ın sadece gazetecilik yaptığı için mahkum olduğunu söyledi.
KAMPANYA BAŞLATACAĞIZ
EUObserver’a konuşan Kroepelien, Parıldak’ın serbest bırakılması için kampanya başlatacaklarını söyledi. Vakıf Başkanı, Şahnuş Ödülü’nü dünyada yeteri kadar tanınmayan cesur kadınlara verdiklerini, Parıldak’ı da bu sene bu yüzden seçtiklerini dile getirdi.
AP üyesi Rebecca Harms da Parıldak’ın mahkumiyeti kararı karşısında hem çok kızgın hem de çok üzgün olduğunu söyledi. Harms, Türkiye’deki vahim insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalmakla eleştirilen Strasburg merkezli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne çağrıda bulunarak gazetecilerin müracaatlarını bir an evvel kabul etmesi gerektiğini kaydetti.
Parıldak’ın mahkumiyet kararına AB, AGİT ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu tepki göstermişti.