Hakan Atilla Ayakkabı Kutularındaki Rüşveti Teyit Etti: “Süleyman Aslan ‘Utanmazca’ Zarrab’tan Rüşvet Aldı”

Adem Yavuz Arslan, Tr724

Tarihi duruşma New York Güney Bölge Mahkemesi’nde bu sabah (Salı) itibariyle başladı. Sanıkken tanık olan Reza Zarrab davasında ilk ifadeler ortaya çıktı. Mevcut durumda tek sanık olan Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı, Reza Zarrab ile Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ı suçladı. Atilla, Zarrab’ın gerçek ‘suç ortağının’ Halkbank Gen Müdür Süleyman Aslan olduğunu, ‘utanmazca’ Zarrab’dan rüşvet aldığını mahkemede kaydetti. AKP Lideri Tayyip Erdoğan, Aslan’ı ‘saf ve dürüst’ olarak tanımlamıştı.

Bu ifadeler 17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu gerçekleştiren polis ve savcıların haklılığına birkez daha ortaya koydu.
Savcılık, konuşmada Atilla’yı işlendiği iddia edilen suçların “baş mimarı” olarak nitelendirdi. Savcılık, Zarrab’ın savcılıkla anlaştığını, suçlu olduğunu itiraf ettiğini, mahkemeye gelip Atilla aleyhine tanıklık yapacağını söylediğini aktardı.
Atilla’nın avukatı Victor Rocco, Aslan’ın altında çalışan Atilla’ya güvenmediğini bizzat bankanın operatör bölümüne giderek Zarrab’ın işleriyle ilgili talimatlar verdiğini söyledi. Zarrab’ın da birkaç telefon konuşmasında Atilla’yı şikayet ettiğine de vurgu yaptı.

 

Hakan Atilla ile Zarrab arasında sadece 6 kez telefon görüşmesi olduğunu anlatan avukat Rocco davayı da ‘Zarrab Şov’ olarak tanımladı. Hakan Atilla’nın 17-25 operasyonunda tutuklanmadığını söyleyen Rocco , Zarrab’ın profesyonel bir suçlu olduğunu, rüşvet vermeye ABD hapishanesinde bile devam ettiğini anlattı.  Atilla’nın avukatları delilleri de ‘güvenilmez’ olarak tanımladı.  Davanın karmaşık olduğunu hatırlatan Rocco Atilla’nın terör suçlamasına muhatap olmadığını söyledi. Atilla’nın avukatlarının Süleyman Aslan ile Rıza Zarrab arasındaki rüşvet ilişkisini teyit etmesi de dikkat çekti.
Duruşma savcılığın şahitleri ile devam ediyor. Şu ana kadar bir FBI ajanı ve bir Hazine Bakanlığı uzmanlığı dosyaya ilişkin şahitlik yaptı.
Şu anda duruşmada öğle arası ve öğleden sonraki bölümde vakit kalırsa Rıza Zarrab, Hakan Atilla aleyhine şahitlik yapacak.
***
Bharara’dan Zarrab paylaşımı:’Rüya takımı’ kurmuştu, fakat itirafçı oldu; çünkü suçları işledi

Zarrab davasının eski savcısı Preet Bharara, Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu. Bahara, şu mesajları paylaştı:
“Rıza Zarrab hakkındaki tüm suçlamalarla davada savaşma hakkına sahipti. Kendisine yardımcı olması için avukatlardan bir ‘rüya takımı’ kurmuştu. Suçunu kabul etti çünkü gerçekten de hakkındaki suçlamalar konusunda suçlu. Suçunu kabul etti çünkü hakkındaki suçlamalara konu olan suçları gerçekten de işledi.”