New York Times: Erdoğan, Amerikalıları Zarrab Davasından Vazgeçiremedi; Onun İçin Siyasi Sonuçları Olabilir

İran ve Türkiye vatandaşı iş adamı Reza Zarab’ın yargılandığı ve jüri heyeti seçimi bugün başlayacak olan dava, ABD basınının da gündeminde. ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’ta (NYT) yer alan haberde, “Amerikalı yetkilileri davadan vazgeçirme kampanyasının başarısız olmasının ardından, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta ‘hasar kontrolünü’ devreye sokarak tüm hukuki süreci karaladı” ifadeleri yer aldı.
BBC’nin aktardığı NYT haberine göre, jüri heyeti seçiminin ‘Zarrab’ın savcılıkla iş birliğine başlamış olabileceği, yüksek yerlerdeki yolsuzluk ve rüşvete dair zarar verici kanıtlar sunabileceği spekülasyonları arasında yapılacağını’ belirtiyor.

Jürili yargılama süreci öncesi 16 Kasım’da yapılan son ön duruşmaya Sarraf katılmamış, Amerikan medya kuruluşu NBC, Sarraf’ın New York’ta yargılandığı davada savcılıkla iş birliğine başladığını iddia etmişti.

New York Times, Zarrab tanık koruma programına alınsa bile, savcıların Zarrab’la birlikte tutuklu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla hakkındaki yasal süreci devam ettirmesinin beklendiğini yazıyor. NYT, 7 sanık hakkında daha suçlama bulunduğunu, ancak bu sanıkların henüz yakalanmadığını hatırlatıyor.
‘ERDOĞAN İÇİN SİYASİ SONUÇLARI OLABİLİR’
NYT, Zarrab tanıklık eder ve ABD olaya karıştığı belirlenen Türk bankalarına karşı adım atarsa, bunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için siyasi sonuçları olabileceğini yazıyor.
Gazete Zarrab’ın son ön duruşmaya katılmaması ardından, ‘Türk hükümet yetkililerinin ABD’den Zarrab’ın nerede olduğu bilgisini istediğini ve Türk bakanların yabancı basın kuruluşlarına konuşarak Zarrab’ın olası tanıklığını önemsiz göstermeye çalıştığını’ ifade ediyor.
Gazeteye konuşan New York merkezli danışmanlık şirketi GlobalSource Partners’tan Atilla Yeşilada “Türk hükümetinin iddiaları yalanlama boyutu, Zarrab davası ile ilgili ne kadar endişeli olduklarını gösteriyor” diyor.
19 Mart 2016’dan bu yana hapishanede bulunan Zarrab, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları yasa dışı yollarla delmek, ABD kurumlarını aldatmak ve kara para aklamakla suçlanıyor.
(TR724)