Rıza Zarrab Işi Bitti: En Önemli Duruşmaya Takım Elbise Bile Istememiş!

Rıza Zarrab’ın ABD’de 27 Kasım’da başlayacak jurili duruşmaya katılmayacağı ve itirafçı olduğu iddiaları tartışma konusu olmaya devam ederken, iki ilginç gelişme daha yaşandı. Zarrab, mahkeme öncesi Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın aksine mahkemeden hiçbir talepte bulunmazken, “rüya avukat takımı” olarak adlandırılan avukatlarını da başka davalara dağıttı.
Zarrab, Mehmet Hakan Atilla’nın aksine en önemli duruşma için takım elbise bile talep etmedi. Ayrıca Zarrab’ın avukatları duruşmaya bilgisayar ve telefonla gelme hakları konusunda da herhangi bir istekte bulunmadı.

Konuyu köşesine taşıyan Sözcü’den Zeynep Gürcanlı, şu ifadeleri kullandı:
27 Kasım tarihi yaklaşırken bir başka merak edilen konu ise son dönemde duruşmalara katılmayan, avukatları savunma yapmayan Reza Zarrab’ın, jürili duruşmada hazır bulunup bulunmayacağı.
Bu sorunun yanıtını da yine dava dosyasında arayalım:ABD’de duruşma salonlarına herhangi bir elektronik alet sokmak yasak. Ancak duruşma hakiminin özel izniyle cep telefonu ya da dizüstü bilgisayar salona getirilebiliyor. Bu imkan da çoğunlukla, uzun sürecek jürili duruşmalarda, sanık avukatlarına tanınıyor. Böylece daha verimli savunma yapmalarına olanak sağlanıyor.
Nitekim, 27 Kasım’da başlayacak jürili duruşma için sanıklardan Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları mahkemeye, duruşma sırasında cep telefonu ve kişisel bilgisayarlarını salona sokabilmek için izin istediler.
Ve Mahkeme Hakimi Richard Berman da, yine dava dosyasına koyduğu bir karar ile Atilla’yı savunacak avukatlar ve yardımcılarından altı kişiye 27 Kasım’dan itibaren salona cep telefonu ve dizüstü bilgisayarlarını sokmaları için izin verdi.
İşin ilginci, duruşmanın asıl sanığı olan Reza Zarrab’ın avukatları böyle bir talepte bulunmadı.
Yine Atilla’nın avukatları, 27 Kasım’da başlayacak jürili duruşma için kıyafet talebinde bulundular. Bugüne kadar yapılan ön duruşmalara hem Zarrab, hem de Atilla hep mavi mahkum üniforması ile getirilmişlerdi. Oysa jürili duruşmada, jüri önünde düzgün bir imaj verebilmeleri için sanıklara sivil kıyafet izni veriliyor.
Atilla’nın avukatları da müvekkilleri için iki takım elbise, iki gömlek, beş çorap, bir deri kemer ve bir takım elbiseye uygun ayakkabının hapishaneye gönderilmesi için izin istediler. Hakim Berman da bu izni verdiğini bir kararla, dava dosyasına koydu. Oysa Zarrab için bu konuda hiçbir başvuruda bulunulmadı.
Bu iki ayrı karar, Zarrab ve avukatlarının, 27 Kasım’dan itibaren başlayacak jürili duruşmalara ya “hiç gelmeyeceklerini”, ya da gelirlerse bile “savunmaya katılmayacaklarını” işaret ediyor.
Tabii, eğer “Şahıs-1” ise, Zarrab’ın duruşmaya “Savcılık tanığı” sıfatıyla gelmesi de mümkün.
Bakalım New York’taki duruşma salonunda Zarrab’ı görebilecek miyiz? Ya da “hangi sıfatla” göreceğiz?
ZARRAB İŞİ BİTTİ, SIRADAKİ GELSİN…
New York’ta tutuklu yargılanan Reza Zarrab en çok savunması için tuttuğu, sadece tek bir saati için binlerce dolar ödediği avukatları ile çok konuşulmuştu.
Zarrab’ın, Amerikan basını tarafından “rüya savunma takımı” olarak adlandırdığı avukatlar grubunun en etkin ismi ise bugüne kadar hep Benjamin Brafman oldu.
“Şöhretlerin avukatı” olarak tanınan Brafman, Zarrab tutuklandığında diğer tüm işlerini yardımcılarına bırakıp, sadece bu davaya bakmaya başlamıştı.
Şimdilerde ise Brafman’ın Zarrab’dan daha şöhretli bir müvekkili oldu; Hollywood’da çok ünlü onlarca kadın yıldıza cinsel tacizde bulunmakla suçlanan, film yapımcısı Harvey Weinstein’le anlaştı. Konuyu bilmeyenler için, Weinstein’in kendisini taciz ettiğini iddia eden ünlüler arasında Angelina Jolie’den Gwyneth Paltrow’a, Games of Thrones’un yıldızlarından Lena Headey’e onlarca ünlü kadın oyuncu bulunuyor.
Brafman’ın, Weinstein gibi Zarrab’la kıyaslanmayacak kadar dikkat çeken bu davasında, işi yardımcılarına bırakmayacağı kesin.
Üstelik bu gelişme, tam da “Zarrab anlaştı, itirafçı oldu” dendiği günlerde yaşanıyor.
Herhalde Brafman’ın “Zarrab’la işi bitmiş” olmalı ki, yeni şöhretlere yelken açıyor.
27 Kasım’da New York’ta başlayacak Zarrab davası giderek daha çok renkleniyor…