Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Sessiz Protesto: Tutsak 668 Bebeği ve Annelerini Bırakın

MURAT KANİ, LAHEY
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Hollanda’nın Parlamento Başkenti Lahey’de anlamlı bir protesto düzenlendi. Lahey’de bir grup aktivist tarafından düzenlenen etkinlikte, Türkiye’de 0-5 yaş arası 668’ten fazla çocuğun annesiyle birlikte cezaevlerinde kaldığına dikkat çekildi. Tutsakların bırakılması yönünde çağrı yapıldı.
Hollanda genelinde faaliyet gösteren Project 668 (Proje 668) tarafından organize edilen protestoda, Hollanda’nın Parlamento Başkenti Lahey’deki Meclis binası önünde temsili olarak küçük bir hücre maketi kuruldu. Türkiye’de hapiste bulunan 668 çocuğun serbest bırakılması içinde aktivistler sessiz eylem gerçekleştirdi. Ellerindeki dövizlerde çocukların durumları, yaşanılan trajediler ve ailelerin dramları dile getirildi.
Project 668 gönüllüsü Mehmet Doğanbaş, Türkiye’de 0-5 yaş arası 668’den fazla çocuğun anneleri ile birlikte cezaevinde zor şartlar altında yaşadığını hatırlatarak bu drama dikkat çekmek için  eylem yaptıklarını söyledi.

SESSİZ PROTESTO
Doğanbaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü:  “20 Kasım Dünya Çocuk hakları günü dolayısıyla Project 668 gönüllüleri olarak Lahey’de Meclis Binası önünde toplandık. Hollanda kamuoyu maalesef Türkiye’deki 668 tutsak çocuktan habersiz. Biz de bu durumu insanlara anlatmak için katkı etkinlikte yer aldık. Burada Hollanda temsilciler Meclis binası önüne izin alarak bir maket hücre yerleştirdik. İçerisinde bebek arabası, çocuk oyuncakları ve hapisteki çocukların çizmiş oldukları resimler var. Onları burada  görsel olarak tanıtma fırsatı bulduk. Hollanda Devlet Televizyonu NOS’ta konuya ilgi göstererek yurt içi ve yurt dışı muhabirleri aracılığı ile burada görüntüler alarak röportajlar yaptılar. Burada kimseyi karalamadan kimseyi rencide etmeden sadece çocukların serbest bırakılmasına dikkat çektik. ”

BENİ UNUTMA ‘VERGEET ME-NİET’ ÇİÇEK PAKETLERİ DAĞITILDI
Hollandalılara paket içerisinde birer çiçek tohumu verdiklerini belirten Project 668 gönüllüsü Mehmet Doğanbaş “Kutunun üzerinde Vergeet Me-Niet yani beni unutma adında bir çiçek var. Çiçeğin adı bu şekilde. Bu paketi buraya gelenlere hediye ettik. Yaklaşık 500 adet bu şekilde hediye çiçek paketi dağıttık.” desi.
HOLLANDALILAR ETKİLEYİCİ BULDU
Lahey’de ki Meclis önünde yaklaşık 4 saat süren sessiz manifesto eylemi herhangi bir sorun olmadan sona erdi. Hollandalılar yapılan etkinlikten son derece etkilendiklerini, bebeklerin, çocukların ve annelerinin bir an önce salıverilmesini istedi.
(TR724)