Bükreş’te Binlerce Kişi Adalet Yasa Tasarısını Protesto Etti

Hükümetin Adalet Yasa tasarısını tekrar gündeme getirmesi ülke genelinde yapılan gösterilerle protesto edildi. Sosyal medya üzerinden organize olan göstericiler başta başkent Bükreş olmak üzere Romanya’nın birçok büyük şehirlerinde protesto yürüyüşleri düzenledi.

Victorie Meydanında (Başbakanlık binası) önünde toplanarak sloganlar eşliğinde Parlamento binasına yürüyen göstericilere eski teknokrat hükümetin Başbakanı Dacian Ciolos da eşlik etti.

Başkentte yaklaşık 15 bin göstericinin katıldığı protesto yürüşünde göstericiler; “Hırsız bir ulus olmak istemiyoruz”, “Erken seçim istiyoruz” “Hükümet istifa” gibi sloganlar attı.
Adalet yasasındaki değişikliği içeren yeni yasa tasarısının meclise gelmesinden rahatsız olan göstericiler, değişiklikle savcıların siyasi çıkarlara bağlı olarak çalışacağını ve bağımsız yargının ortadan kalkacağını savunuyorlar.
https://www.youtube.com/watch?v=2B77aOwvzz8
Adalet Bakanı Tudorel Toader tarafından 18 Ekim’de açıklanan adalet yasalarındaki değişiklikleri içeren yeni yasa tasarısı yolsuzlukla mücadele, terör ve suçlarla mücadele ile genel savcıların atanması ve adli denetim yetkisinin Yüksek Meclis Konseyinden Adalet Bakanlığına devredilmesini öngörüyor.
Yasa tasarısı, yarından itibaren  mecliste tartışılmaya başlanacak.