Rubin: Zarrab Iddianamesinde Erdoğan’ın Ismi Defalarca Geçiyor

Türkiye uzmanı eski Pentagon yetkilisi ve yazar Michael Rubin, ABD’de tutuklu olan ve itirafçı olduğu belirtilen Rıza Zarrab’ın yeni iddianamesiyle ilgili ilginç bir açıklama yaptı. Rubin twitter hesabından, “Yeni Zarrab iddianamesinde Erdoğan’in ismi defalarca geçiyor. Böyle bir durum son olarak Manuel Noriega’nin başına gelmisti.” dedi.
Rubin’in bahsettiği Manuel Noriega 15 Aralık 1983 – 20 Aralık 1989 görev yapan devrik Panama devlet başkanı. 1989’da ABD ordusuna teslim olan Noriega, Nisan 1992 yılında uyuşturucu kaçakçılığı, haraç toplama ve kara para aklama suçlarından yargılayıp 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Panama ve Fransa olmak üzere her iki devlet tarafından iade taleplerinin sonucunda Eylül 2007’de ABD’deki hapis cezası sona ererek Fransa’ya gönderildi. Fransa’da 2010 yılı Nisan ayında iadesine karar verildi. 27 Nisan 2010 tarihinde Paris’e getirildi ve Temmuz 2010’da iade koşulu olarak yeniden yargılanması sonrasında suçlu bulundu ve yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak 23 Eylül 2011 tarihinde bir Fransız mahkemesi Noriega’nın tahliyesi için 1 Ekim 2011 tarihinde Panama’ya iadesine karar verdi. Bir Panama Komisyonu, görüşmeler için Fransa’ya gitti ve Fransa hükümeti Noriega’nın iadesini resmen 11 Aralık 2011’de gerçekleşti. Noriega, 29 Mayıs 2017’de öldü.

Zarrab itirafçı olacak iddiası 
Reza Zarrab’ın, 27 Kasım’da ABD’nin New York kentinde başlayacak davada suçlamaları kabul edeceği ileri sürülmüştü. New York Times gazetesinde yer alan habere göre, İran’a uygulanan yaptırımları ABD finans sistemini aldatıp yasa dışı yollarla delmekle suçlanan Zarrab’ın avukatları, müvekkillerinin savunması için gerekli olan kritik belgeleri mahkemeye sunmadı. Ay sonunda başlayacak olan dava için jüri seçimi konusunda da Zarrab’ın avukat ekibi, olası jüri üyelerine seçim sürecinde iletilecek soruları da sunmadı. Zarrab’ın yapılan suçlamaları kabul edeceğini belirtiliyor.