İki Farklı Davada 19 Gazeteci Hakim Karşısında

İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde bugün görülecek 2 farklı davada 19 gazeteci hakim karşısına çıkıyor.
RedHack’in yayımladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait olduğu öne sürülen mailleri paylaştıkları için tutuklanan eski Diken Haber Editörü Tunca Öğreten, Birgün Gazetesi çalışanı Mahir Kanaat ve KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik 304 gün sonra hakim karşısına çıkıyor.
Üç gazetecinin ilk duruşması Çağlayan’daki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 11.00’de başlıyor. İddianamede gazetecilere “örgüt propagandası yapmak”, “bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma” suçlamaları yöneltiliyor. Aynı davada Dİ- HA Muhabiri Metin Yoksu, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Derya Okatan ile Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ise tutuksuz yargılanıyor.25 Aralık 2016’daki baskınlarla gözaltına alınan gazeteciler, 24 gün gözaltında kaldıktan sonra adliyeye çıkarılmışlardı.
13 gazeteci 2 müebbet ile yargılanıyor
Bugünkü diğer davada ise 10’si tutuklu 13 kişinin yargılandığı sözde F… medya yapılanması gazeteciler hakim karşısına çıkacak. İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya ikişer kez müebbet hapis istemiyle yargılanan tutuklu gazeteciler Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Yakup Çetin, Abdullah Kılıç, Oğuz Usluer, Atilla Taş, Hüseyin Aydın, Murat Aksoy, Mustafa Erkan Acar, Seyit Kılıç, Yetkin Yıldız ile tutuksuz yargılanan Ali Akkuş, Bünyamin Köseli ve Cihan Acar hakim karşısına çıkacak.
Davanın iddianamesinde gazetecilerin maaşlarını aldığı Bank Asya’da hesap açmaları ve para yatırmaları, hukuki bir delil niteliği taşımayan Bylock kullanıcısı olduğu iddiası ve mesleği gereğin bazı kişilerle telefon görüşmeleri yapması delil olarak gösteriliyor. İddianamede adliye muhabirlerinin adliye de bir araya gelmesi ve meslekleri gereği gazetecilerin haber yapmaları da suç olarak yer alıyor.