Ab Konseyi Başkanı Tusk: Türkiye’nin Fonlarını Azaltacağız Ya da Farklı Kaynaklara Yönlendireceğiz

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye’ye verdikleri üyelik öncesi fonların azaltılması ya da farklı kaynaklara yönlendirilmesi konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıkladı. Brüksel’de düzenlenen AB liderler zirvesinin kapanışındaki basın toplantısında konuşan Tusk, “Ankara’ya kapıyı açık tutmak istiyoruz ancak Türkiye’deki mevcut durum bunu zorlaştırıyor” dedi.
AB, 2014-2020 dönemi için Türkiye’ye 4,45 milyar euro üyelik öncesi fon aktarmayı kararlaştırmıştı. Ancak şu ana kadar bu tutarın sadece 360 milyon euroluk kısmı Ankara’ya tahsis edilmiş durumda.
BBC’nin haberine göre, AB’nin Türkiye’ye verdiği üyelik öncesi fonların azaltılması konusunu öncelikle birliğin en büyük üyesi Almanya gündeme getirmişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, fonların azaltılması için çalışma başlatıldığını açıklamıştı. Merkel, “Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye gönderilen üyelik öncesi fonları incelemesini ve bu fonlarda sağduyulu bir indirime gitmesini talep ettik” demişti. “Türkiye’deki insan hakları durumu kabul edilemez durumda” diyen Merkel, Ankara ile tam üyelik müzakerelerinin tamamen sonlandırılmasına ise sıcak bakmıyor.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk
Ankara’ya aktarılan üyelik öncesi fonlarda kesintiye gidilmesini isteyen Belçika’nın başbakanı Charles Michel ise “Müzakerelerin fiilen donduğunu, neredeyse öldüğünü herkes biliyor” dedi.
Avrupa Parlamantosu’nda oylama yapılacak
Türkiye’nin 2018 yılında üyelik öncesi fondan 500 milyon euro alması öngörülüyor. Ancak Avrupa Parlamentosu’na (AP) sunulan bir teklifte bu tutarın 50 milyon euroya düşürülmesi önerilmişti. Teklifte ayrıca Türkiye-AB ilişkileri kötüleşmeye devam ederse, 30 milyon euroluk ilave bir kesinti yapılması çağrısında da bulunmuştu. AP’ye sunulan teklifle ilgili oylamanın Çarşamba günü yapılması bekleniyor.Parlamentonun kabul ettiği kararlar tavsiye niteliğinde oluyor ve bağlayıcılığı bulunmuyor.
Üyelik öncesi fonun dışında AB’nin Türkiye ile Mart 2016’da yaptığı göçmen krizi anlaşması kapsamında Brüksel Türkiye’ye 2016-2017 dönemi için 3 milyar euroluk bir kaynak aktarmayı taahhüt etmişti. Sontraki 2 yıllık dönem için de 3 milyar euroluk ikinci bir kaynak aktarımının yapılması kararlaştırılmıştı.
Almanya Başbakanı Merkel, göçmen krizi konusunda Ankara’ya taahhüt edilen bu ödemelerin yapılması gerektiğini söylüyor.