Kırım Tatarları tek Kişilik Eylemlerle Baskıları Protesto Ediyor

Kırım Tatarları üzerinde Rusya’nın artan baskıları ‘tek kişilik eylemler’le protesto ediliyor.
Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesinden sonra Kırım Tatarları üzerinde artan baskılar yeni ve farklı eylemlerle protesto ediliyor. Artan baskıları protesto etmek için düzenlenen ‘tek kişilik eylemler’in katılımcılarından biri, Kırım Tatar halkının tarihi boyunca Kırım Tatarları tarafından bir tane bile terör olayının meydana getirilmediğini kaydetti.
Kırım Haber Ajansı‘nın (QHA) bildirdiğine göre, Kırım’ın farklı yerlerinde yapılan eylemlerle açıklamalarda bulunan Avukat Emil Kurbedinov, söz konusu tek kişilik eylemlerin yasa dışı olmaması ve yasak olmayan yerlerde yapılmasına rağmen eylemcilerin gözaltına alınmasının endişe verici olduğunu belirtti.

Eline: “Kırım Tatarları Müslümanlardır! İslam terörü yasaklıyor!” yazılı pankat tutan Kırım Tatar aktivist, “Kırım Tatarları terörist değil. Kırım Tatarlarının asırlarca süren tarihi boyunca Kırım Tatarları tarafından yapılan bir tane bile terör olayı kayıtlara geçmemiştir.” diye konuştu
Tek kişilik protesto eylemi düzenlediği için 49 kişi gözaltına alındığı ve bu sayının her geçen gün arttığı da gelen haberler arasında.
Öte yandan Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, 11 Ekim tarihinde Kırım Tatar aktivistlerin evlerinde arama düzenledi. Evlerinde arama yapılan Kırım Tatarlarının; Salaçık kafesi sahibi Süleyman Asanov, evinde 3. kez arama yapılan aktivist Seyran Saliyev, sivil aktivist Timur İbragimov, Server Zekeryayev, Memet Belâlov ve Ernest Ametov olduğu açıklandı.
Evlerinde arama yapılan 6 Kırım Tatarları Akmescit’te FSB binasına götürülürken, onlara destek vermek için gelen ve gözaltına alınan soydaşları Bahçesaray polis şubesine götürüldü. Aramalar sırasında işgalci kolluk kuvvetleri görevlilerin her zamankinden daha da sert davrandığı belirtildi. Avukatların olay yerlerine geçmesine izin verilmediği, internet, telefon bağlantısının bloke edildiği, tüm şehrin kuşatıldığı aktarıldı.
Bahçesaray’da toplam 15 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Evlerinde arama yapılan Kırım Tatarlarına desteklerini gösterdiklerinden dolayı gözaltına alınan 9 Kırım Tatar aktivist, Rusya İdari Hukuku’nun 20.2.2. maddesinin 1. Fıkrasına göre “vatandaşların kamuya açık yerlerde kamu düzeninin bozulmasına neden olarak toplu şekilde bulunmalarını ve/veya hareket etmelerini organize etmek”le suçlanıyor.