Computer Bild, Bylock Iddialarını Inceledi: Saçma Şüphe

Onbinlerce masum insan, ByLock programı bulundurma suçlamasıyla mahpus edildi-ediliyor, gözaltına alınıyor ya da mesleğinden atılarak açlığa maruz bırakılıyor. ByLock’un delil olamayacağına ilişkin hazırlanan raporlar ise ısrarla görmazden geliniyor. Son olarak Almanya’nın en çok satan Haftalık Bilgisayar Dergisi (434.030) Computer Bild, Bylock iddialarını mercek altına aldı. Almanya Gazateciler Birliği Başkanı Prof. Dr. Frank Überall, bir APP uygulamasını kullanmanın tutuklama sebebi olmasının saçmalıktan başka birşey olmadığını söyledi.
Bylock’un, muhalifleri sindirmek için kullanıldığını vurgulayan dergi, Türkiye’de çok sayıda vatandaş, gazeteci ve muhalifin bu bahaneyle mahkeme karşısına çıkarıldığını yazdı. ByLock uygulamasını inceleyen Computer Bild dosya haberinde şu tespitlere yer verdi:
ByLock kullanıcılarıcılarının tümü genel şüpheli
Bylock mesajlaşma uygulaması 2014’ten itibaren Android ve iOS’ta mevcuttu. Özellikle Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’da revaçtaydı. Türkiye’de özellikle muhalifler bu şifrelemeli programı kullandılar, çünkü yazışmaları şifreliyordu. MİT 2015’te Litvanya’daki server hackledi. Serverda Bylock kullanıcıların listesi bulunuyordu. Program telefondan silinse bile, program telefonun kullanıcı profilinde iz bırakıyordu ve bu şekilde tekrar tespit edilebiliyordu. Serverdaki liste şifresiz bi şekildeydi. Sonra Bylock kullanıcıları hükümetin takibine alındı. Türkiye’de ByLock kullanmak bile – hangi amaçla olursa olsun-  insanların şüpheli olmaları için yeterli. Devletin haber ajansı Anadolu Ajansı’na göre kullanıcılar, Gülen Hareketi ile irtibatlı ve terör organizesi içinde. Türk hükümeti 2016 darbe girişimi için ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’i sorumlu tutuyor.
ByLock, Skype ve benzerlerinin alternatifi
ByLock Türk kökenli Amerikan vatandaşı David Keynes tarafından yazıldı. Keynes yapılan bir röportajından bu uygulumanın Gülen sempatizanları tarafından veya muhalifler arasında kullanılmış olabileceğini dile getiriyor. Dergi bu bilgiye yer verirken, aaraştırmaları sonucunda Bylock’un Skype ve benzeri uygulamaların alternatifi olduğuna dikkat çekiyor.
Almanya Gazateciler Birligi Baskani Überall: Tutuklu gazetecilerin hemen serbest bırakılmalı
ByLock gerekçesiyle yapılan tutuklamaların hiçbir tutar yanı olmadığına dikkat çeken Computer Bild, A Milli Futbol Takımı Kalecisi Ömer Çatkıç’ın bile bu sebeple hapse atıldığını hatırlattı. Dergi, Almanya Gazateciler Birliği Başkanı Prof. Dr. Frank Überall’ın görüşlerine de yer verdi. Tutuklu gazetecilerin hemen serbest bırakılmasını isteyen Überall, ”Türkiye’de, Hukukun üstünlüğünün son kalıntıları ile Devlet Başkanı Erdoğan ve onun takipçilerinin paranoyaları kaldı” ifadelerini kullandı.