ABD’den Şok Karar: Türkiye’den Yapılacak Vize Başvuruları Askıya Alındı

ABD, Türkiye’den yapılacak vize başvurularını durdurdu. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, büyükelçilik ve konsolosluklara giden ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıkladı.
Böylelikle, ABD’nin vize vermediği ülkeler olan “Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen”in yanına Türkiye de eklenmiş oldu.
Türkiye’den ABD’ye vize misillemesi
ABD’nin Türkiye’den vize başvurularını durdurmasına Türkiye’den misilleme geldi. Türkiye, ABD vatandaşlarının vize başvurusunu askıya aldı.
ABD’nin Ankara Büyükelçiliğince yapılan yazılı açıklamada ise, “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, söz konusu değerlendirme sürecinde büyükelçilik ve konsolosluklara gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla şimdiden geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerinin askıya alındığı kaydedildi.
Elçiliğin açıklamasında belirtilen “göçmen olmayan vize türleri”nin kapsamı belli oldu:
(A, G, NATO) Diplomatik ve Resmi Vizeler
(B) İş, Turizm, Tıbbi Tedavi
(C) ABD’den Transit Geçiş
(D) Mürettebat Vizesi
(E1/E2/E3) Tüccar / Yatırımcı Vizesi
(F/M) Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi / Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizeleri
(J) Değişim Programı
(H, L, O, P, Q, R) Geçici İşçi /Çalışma veya Staj Vizesi
(I) Basın Mensubu ve Gazeteciler
ABD Büyükelçiliği’nin açıklaması şöyle;
image-2